=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Hogyan fogadjuk el a korunkat?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:03

Ősz haj.jpg

Napjaink egyik legfőbb trendje, hogy semmi sem az aminek látszik. A fiatalok körében hódít az őszre festett haj, míg a nagymamakorú sztárok 16 éves-formára szabatják az arcukat. A gyermekek alig várják, hogy felnőjenek, hogy a szülők és az iskola ne mondja meg mit tehetnek és mit nem, a felnőttek pedig szeretnék, ha valaki átvállalná a gondjaikat.

A kor elfogadásával kapcsolatban a legalapvetőbb szabály, amely mindenféle az életünk részét képező folyamatra is igaz: érdemes haladni vele és akkor nem ér meglepetés. Ha az ember görcsösen sürgeti vagy éppen fel akarja tartóztatni az időt, abból kezdődnek a bajok: lelki traumák, szorongás, plasztikafüggőség és önértékelési zavarok.
 

Az egyik legfontosabb dolog, hogy megtanuljunk a jelenben élni. Kevesen veszik észre, de aki rádöbben alaposan meg is lepődik, hogy hányan vagyunk képesek évtizedeket leélni a jövőre való várakozásban. „Majd ha lediplomázok milyen jó lesz, mert akkor sokat fogok keresni”, „majd ha férjhez megyek már nem fogok félni az élet viszontagságaitól”, „ha megkapom azt az állást, leszámolok a kisebbségi komplexusommal” – ilyen és hasonló gondolatokkal toljuk magunk előtt a versenyagár nyulát és rohanunk a jövőbe, míg végül rájövünk, hogy ezzel értékes évek mentek el az életünkből.
 

A jelenben létezésnek számos előnye van: rengeteget tanulhatunk, gazdagabbá tehetjük az életünket élmény szinten is, és nyugodtak lehetünk afelől is, hogy a dolgok ütőerén tartjuk az ujjunkat: nem ér meglepetés. A jelenben élő nem vár mást mint amije van, tisztában van saját átalakulásaival, megéli a benne és a körülötte zajló folyamatokat.
 

Akinek sikerül ezt meglépni, egy ponton rájön, hogy az élet célja önmegvalósítási szempontból az öregedés, majd a halál, hiszen ezek egy folyamat lépcsőfokai, nélkülözhetetlen szakaszai.
 

Persze azt, hogy az ember egy bizonyos kor fölött öregedni kezd testben, még így is nehéz lehet elfogadni. Akit érzékenyen érint ez a dolog, annak érdemes jóelőre rákészülni – testedzéssel, szépségápolással – hogy ameddig lehet, tartsa a formáját, ha pedig már nem megy, akkor arra gyúrni, hogy levegyük a fókuszt erről a témáról. A külsőségeknél sokkal fontosabb – és nem utolsósorban tartósabb – a tartalom. Van akinek kifejezetten megkönnyebbülést hoz, ha a külsejével nem ilyen értelemben kell már törődnie.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK