=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

4 tanács, hogy érd el a lehetetlent
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:05

ugrás.jpg

Egyre több szó esik arról, hogy napjaink fiatalsága „kapunyitási válság”-ban szenved, azaz mérhetetlen lehetőségeik megrémítik és agyonnyomják őket. Ez a félelem a forrása annak, hogy a fiatalok közül sokan nem mernek nagy volumenű tervekbe belevágni, illetve olyan iskolát és munkahelyet választanak, amelyek messze alulmúlják a képességeiket, így óvják meg magukat a potenciális csalódástól.

Mindeközben minden média tele van a pozitív gondolkodás erejét szajkózó életmód-tanácsadókkal, akik azt próbálják mindenkivel elhitetni, hogy egyszerűen nincs lehetetlen, csak kérni, akarni kell vagy egyszerűen nyitva állni az élet csodáira. Hol az igazság? Hogyan valósítsuk meg nagyra törő vágyainkat, úgy, hogy ne legyen csalódás a vége?
 

1.    Tűzzünk ki világos célt!
 

Bármilyen célkitűzést csak akkor tudunk megvalósítani, ha nagyon pontosan tudjuk, hogy mit akarunk. Ez feltétele az eszközválasztásnak, a segítségkérésnek, annak, hogy a rendelkezésünkre álló erőforrásokat megfelelően tudjuk beosztani, de még annak is, hogy lássuk: haladunk.

2.    Bontsuk az utat apró lépésekre!
 

Minél nagyobb ívű tervekkel rendelkezünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy az út hossza és az előttünk álló nehézségek terhei előbb-utóbb összenyomnak. Ha rövidebb etapokra bontjuk az utat, akkor minden egyes szakasz abszolválása után büszkék lehetünk magunkra, megpihenhetünk kicsit és akkor léphetünk tovább, ha úgy érezzük, menni fog.
 

3.    Használjuk a kreativitásunkat!

A szokatlan eredmények és kiemelkedő teljesítmények általában azon alapulnak, hogy az egyén képes a rendelkezésére álló erőforrásokat nem megszokott módon kihasználni. A kreativitás felébresztése adaptív lehetőség, vagyis akár festünk, rajzolunk, táncolunk, éneklünk, az az életünk minden területére kreativitást fog csempészni. Ébresszük fel a bennünk rejlő értékeket!
 

4.    Hallgassunk a belső hangra!

Nyilván, ha valami nagy dologba vágunk bele, a környezetünk nagy része úgy fogja érezni, hogy kommentálnia, véleményeznie kell a törekvésünket. Hallgassuk meg a véleményeket, ha kíváncsiak vagyunk rájuk, gondolkodjunk el a konstruktív kritikákon, ezzel együtt ne hagyjuk magunkat eltéríteni attól, amit a szívünk diktál. A nagy emberek általában járatlan utakat választottak, így ne keserítsen el az, hogy a környezetünk részéről aggódást, bizalmatlanságot tapasztalunk.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK