=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az együttműködés varázsa, azaz miért jó csapatban dolgozni
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:06

kezek.jpg

Azt jól tudjuk, hogy bizonyos helyzetekben a csapatmunka kiemelkedően hatékony, hiszen a többféle embertípus, a változatos képzettség, a sokoldalú gondolkodás csodákra képes. De vajon miért szeretnek az emberek csapatban dolgozni? Mit ad az egyénnek a csoportosan elvégzett feladat eredménye, öröme?

Az ember eredendően csapatjátékos

Ha visszatekintünk az őskori ember életmódjára, azonnal világossá válik, hogy abban az időben az egyén hosszú távon képtelen lett volna egyedül életben maradni. A létfenntartás számos olyan feladatot adott az emberek számára, amely egyetlen ember erejét vagy ügyességét meghaladta, akár a vadászatot, akár a család védelmét tekintjük. Így elmondhatjuk, hogy a csapatszervezés a vérünkben van, hosszú évmilliók óta tréningeződünk rá.
 

Természetesen vannak és akkor is voltak olyan temperamentummal megáldott emberek, akik előnyben részesítették az egyénileg elvégezhető feladatokat vagy éppen a magányban töltött időt. De bátran állíthatjuk, hogy ők is szerves részét képezték az emberek közösségének, mint például a sámán, aki ugyan nem vett részt a vadászaton, de szolgálataiért cserébe a közösség eltartotta.

Csapatban az ember ereje megsokszorozódik

A jól működő csapat hatékonyságára jellemző a szinergia jelensége, azaz hogy a csoportos teljesítmény több lesz mint a tagok egyéni eredményeinek összege. Miért van ez? Mert egy jól hangolt csoport tagjai kiegészítik és inspirálják egymást, „felhúzzák” a lemaradókat és felkarolják az elesetteket. Az emberek közötti kapcsolat az egyénre érzelmi és energetikai feltöltő hatással van, az egymástól kapott visszajelzések pedig egyenesen szárnyakat adnak.
 

Aki pedig megélte a csapatszinergia jelenségét, úgy érzi, hogy a határ a csillagos ég, ami valljuk be, igen jó érzés.
 

A csapat egyfajta biztonsági háló
 

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy senki sem képes folyamatosan egyenletesen magas szintű teljesítményt hozni. A hatékonyságunk változatos, és ezt még az is tetézi, hogy az élet különféle időszakokból áll: hol jobban érezzük magunkat, hol rosszabbul, hol a fellegekben járunk, hol tragédiák taglóznak le. Ha az ember tudja, hogy a többiek megtartják akkor is, ha „hullik”, szívvel-lélekkel van jelen amikor topon van, és várhatóan minél előbb igyekszik visszatérni a csapat soraiba a nehéz időszakok után.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK