=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

5 tipp, hogyan segítsünk a testvérféltékenységen
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:09

gyerekek.jpg

Testvérféltékenység számtalan formában és időszakban kialakulhat. Természetesen az időről időre kialakuló testvérháború még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne szeretnék egymást. A harc általában a család véges erőforrásaiért zajlik: törődés, idő, ínyenc falatok stb.. Gyakori tévedés, hogy a gyerekek attól ijednének meg, hogy a szülő szeretete elfordul tőlük, nem erről van szó, bár gyakran nehéz megállapítani a különbséget – a szülői figyelem az a nehezen felosztható valami, aminek minden egységéért vérre menő csaták alakulhatnak ki.

Nézzük, melyek azok az alapvető szabályok, amelyeket minden több gyermeket nevelő családban érdemes betartani, a béke kedvéért!

1.    Minden gyereknek joga van saját tárgyakat birtokolni és rendelkezni felettük. Amellett, hogy meg kell tanulniuk osztozkodni, ezzel a néhány tárggyal kapcsolatban ők döntik el, hogy ki és mennyit használhatja őket.
 

2.    Minden gyereknek legyen saját tere. Több szempontból is jó dolog, ha a gyerekeknek lehet saját szobája vagy legalább saját sarka/ágya, ahol senki sem zavarja. Mindenkinek szüksége van egyedüllétre és egy olyan helyre, ahol joggal várhatja el, hogy senki ne sértse meg a személyes terét. Ha nagy veszekedés alakul ki, amelyet a gyermekek maguk nem tudnak lejátszani, érdemes őket elválasztani egymástól és a saját terükbe küldeni (nem a sarokba és nem büntetésből), hogy lenyugodhassanak.
 

3.    Minden gyereknek legyen saját ideje, amikor számíthat a szülő teljes figyelmére. Ilyenkor semmi mással ne foglalkozzunk, csak a gyerekkel, lehetőleg az irányítása szerint, az ő igényeinek megfelelően. A gyermek temperamentumától függően ez lehet napi 10 perc vagy heti egy hosszabb program.
 

4.    Legyenek megismerhető szabályok, amihez mindenki tartja magát. Ezeket erősítsük újra és újra. A szabályok egy részét a gyerekekkel együtt alakítsuk ki, és később velük is bíráljuk felül ezeket. Ha valaki megsérti a szabályokat vagy valamilyen probléma merül fel, tartsunk családi kupaktanácsot (ne döntőbíróságot!). A gyerekeknek nagyon fontos, hogy érezzék: beleszólhatnak saját életükbe.
 

5.    Tanítsuk meg a gyerekeket „tárgyalni”, vagyis olyan módon egyezkedni, ahol a kompromisszum elérése a cél. Gyakoroljuk a kompromisszumokra való nyitottságot.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK