=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A gyerek betegsége a szülő betegsége?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:15

láz.jpg

Egyre gyakrabban esik szó manapság arról, hogy a betegségek a lélekben gyökereznek. Feldolgozatlan élményeink, meg nem lépett fejlődési fokozataink, lelki elakadásaink bizony jó eséllyel testi tüneteket okozhatnak. De hogy néz ki ez egy kisgyermeknél? Ha egy pici gyermeknél súlyos betegség alakul ki, sokszor értetlenül állunk a dolog előtt: Rövidke életében hogyan alakulhattak ki benne ilyen súlyos konfliktusok? Mivel „érdemelte ki” ezt?

A gyermek érzelmi világa a családon, azon belül is a szüleinek megbonthatatlan kettősén alapszik. Ha a szülők kiegyensúlyozottak, a kettőjük közötti kapcsolat harmonikus, nagy valószínűséggel a gyerek testileg és lelkileg is egészséges lesz. Ha azonban a szülőpáros között konfliktusok alakulnak ki, vagy az édesanya, esetleg az édesapa belső konfliktusoktól szenved, az előbb-utóbb nagy valószínűséggel a gyermeknél is tüneteket fog okozni.
 

A lelki feszültséget okozó dolgok többfélék lehetnek: előfordulhat, hogy egy teljesen hétköznapinak számító esemény gerjeszt stresszt a felnőttekben (pl. költözés, munkahelyváltás, vagy saját szüleik betegsége, ápolása), de ugyanígy lehetséges, hogy a családdal kapcsolatos gondok (pl. a szülők eltávolodása, válás), esetleg tragédiák (baleset, tűzeset, szeretett családtag elvesztése) áll a háttérben.
 

Amikor egy kisgyermek gyakran visszatérő betegségekkel küzd – például a széles körben jellemző mandula- vagy középfül-gyulladás – érdemes elgondolkodni azon, hogy ez mennyiben a szülők „hibája”. Természetesen ezt nem úgy kell értelmezni, hogy bárki is szándékosan ártana a lurkónak, sokkal inkább úgy érdemes hozzáállni, hogy ez egy tükör, vagyis a gyermek állapota a szülői lélek tükre.
 

A gyermek betegségének meggyógyítása, illetve megelőzése nem úgy történik ezekben az esetekben, hogy megpróbáljuk őt elzárni az eseményektől, hiszen az információit általában intuíció és együttérzés útján szerzi. A hangsúly sokkal inkább azon van, hogy mennyire tudunk neki segíteni feldolgozni azokat a hatásokat, amelyeket nem tud elkerülni.
 

Beszélgessünk vele a maga szintjén, magyarázzuk el neki a dolgokat amennyire lehetséges. Biztosítsuk arról, hogy nagyon szeretjük, nyugtassuk meg afelől, hogy biztonságban van. Ezek mellett azonban nem kerülhetjük el azt sem, hogy mi magunk, szülőként és emberként szembenézzünk a démonainkkal és minél hamarabb leszámoljunk velük, hiszen abban a pillanatban, hogy visszaszerezzük a harmóniánkat, a gyermek is megindul a gyógyulás útján.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK