=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Hétköznapi poszttraumás sokkjaink
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:17

szomorú.jpg

Ha a poszttraumás stressz szindrómáról van szó, általában háborús veteránok, terrorcselekményeket végignéző vagy végigélő túlélők jutnak eszünkbe. Pedig egyrészt nem kell, hogy ilyen extrém esemény történjen velünk ahhoz, hogy kialakuljon, másrészt egy hétköznapi élet helyzetei is alkalmasak lehetnek arra, hogy szembesüljünk ezzel a betegséggel/állapottal.

Napjainkban a poszttraumás sokk kifejezés gyakran kerül elő – egy nemrég indult ám annál intenzívebben növekvő érdek-képviseleti csoport révén – a szülészeti traumák kapcsán. A szülő nő riadalma, elbizonytalanodása, kiszolgáltatott helyzete éppen elég érzékeny talaj ahhoz, hogy ha a kórházban tiszteletlenül bánnak vele, megalázzák, veszélybe sodorják őt vagy a babát, szélsőséges és felesleges testi fájdalmakat okoznak neki, nem hagyják pihenni vagy értelmetlenül ragaszkodnak az intézmény szabályaihoz, bár azok ellentmondanak az emberségességnek, akkor az életre szóló boldog élmény élethosszig tartó rémálommá váljon.
 

A helyzet nehézségét tovább fokozza, hogy a szülés óriási feladat, megrázó és fizikai fájdalmakkal járó élmény, amelyen a legtöbbek szerint csak túl kell esni. Sokan kívülállóként nem értik, ha egy nehéz szülés után a párnál elmarad a további gyermekáldás, gyermekágyi depresszióba esik a mama, esetleg tönkremegy a pár szexuális élete. Az sem ritka – bár a felgöngyölítés nehézségekbe ütközhet, és gyakran nem is történik meg – hogy az okozott trauma csak sokkal később, évek múlva tör fel, akár nem is feltétlenül a gyermek relációjában – attól függően, hogy a kismamát mely területen érte a támadás.
 

Hasonló poszttraumás élményeket okozhat egy gyermeknél az első nap az óvodában/iskolában, az első úszólecke, az első fellépés, a szülők válása, a testvér érkezése, ha a mamája kórházba kerül. Fiatal felnőtteknél az első munkahely élményei (kollégákkal kialakított viszony, a vezetői visszajelzések és különféle beavatás-jellegű helyzetek), egy-egy okozott vagy elszenvedett baleset, csalódás, egy esetleges válás nyithat teret olyan mélységes traumának, amely az esemény után hosszú idővel éreztetheti a hatását.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK