=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A lelki higiéné és a sport összefüggései
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:20

futás.jpg

A rendszeres testmozgás és fizikai aktivitás nem csak a mindennapokban járulhat hozzá a lelki egészségünk megőrzéséhez, a testedzést hatékony kiegészítő terápiának tartják és használják a különféle lelki betegségek (depresszió, szorongás, pánikbetegség stb.) kezelése során is. Mi lehet az oka annak, hogy a testünk terhelése ilyen jó hatással van a lelkünkre?

Ép testben ép lélek

Bár nagyon elhasznált közhellyé vált ez a mondás, sajnos nem lehet belekötni. A rendszeresen sportoló ember testi folyamatai és belső szervei optimálisan működnek, így a közérzete jó. Alvásproblémái nagy valószínűséggel nincsenek, egyrészt azért, mert elfárad, másrészt azért, mert a sportolás során olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek növelik az elégedettség érzését és felkészítik a testet az aktivitást követő ellazulásra.
 

A sportolás során képessé válunk letenni számos feszültséget, ennek pedig az az oka, hogy a stressz és a negatív érzelmek izomfeszülést okoznak, amit az edzés során tanúsított erőkifejtés kimozgat, felold. Érdekes, hogy a lelki gyökerű fizikai tünet testi szinten feloldva visszahat a lélekre is.
 

Szép testben ép lélek

A rendszeres testmozgás óhatatlanul is átformálja a testet. Segít megszabadulni a súlyfölöslegtől, kerekké vagy épp feszessé formálja az idomokat. A testével elégedett ember magabiztosabbá válik, határozottabban kezeli az élete helyzeteit. Ha célokat tűzünk ki magunk elé, és sikerül őket elérni, ez elégedettség érződni fog a kisugárzásunkon, sőt növeli az önbecsülésünket.

Előzzük meg a betegségeket!

A kitartóan végzendő aerob mozgásformák nem csak csökkentik a stresszt, hanem segítenek, hogy megszabaduljunk a szorongástól. Ha stresszes munkahelyen dolgozunk, vagy az életünk egy nehéz időszakát éljük, mindenképpen helyezzünk nagy hangsúlyt arra, hogy teret és időt hagyjunk a sportnak is!
 

A depresszió esetében is hatásos kiegészítő terápia lehet a sport, nem csak a korábban említett okok miatt, hanem azért is, mert a gondosan kiválasztott, testre szabott és végül megszeretett sportág űzése mélyről jövő örömet és elégedettséget okoz. Az a tevékenység, amelyben benne lenni tiszta öröm, felér egy meditációval, amelyben a test és lélek képes ellazulni, felül emelkedni a nehézségeken és visszatérni a pillanat élvezetéhez.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK