=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

5 dolog, amire érdemes odafigyelni a válás során, a gyerek érdekében
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:24

válás.png

Egy válás a család minden tagja számára nagy megpróbáltatást jelent, sajnos ez elkerülhetetlen. Arra sincs garancia vagy módszer, hogy valaki (legalább a gyerek) ne sérüljön, de szülőként a fájdalmas pillanatokban is érdemes arra gondolnunk, hogy a tisztázott viszonyok révén a gyerek azt tanulja meg, hogy őszinte legyen a kapcsolataiban, ahelyett hogy valamely cél érdekében alakoskodna.

Ne titkoljuk el az érzelmeinket!

Ha a válás során valamely események megráznak, felbosszantanak, elszomorítanak, fájdalmat okoznak, mutassuk ki az érzelmeinket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az ő vállán sírjunk, vagy épp előtte tomboljunk, szitkozódjunk mérgünkben, de azt mindenképp, hogy engedjük, hogy ő is lássa: emberek vagyunk. Ez lesz az a kapu, amely őt is megnyitja, hogy kérdezni merjen, hogy kimondja a félelmeit vagy hogy elsírja magát bizonyos helyzetekben.
 

2.    Ne tartsuk tudatlanságban!

Persze, számos olyan dolog van ami nem rá tartozik, vagy az ő szintjén nem lehetne elmagyarázni, de ne érezzük kényszerét annak, hogy mindent eltitkoljunk előle. Nincs annál rosszabb, mint ha a két szülő elhallgat amikor ő belép a szobába, és csak a kések állnak a levegőben, vagy az anyja hazaérve, az ajtó előtt letörli a könnyeit, majd a gyerek kérdésére azt feleli, hogy jól van. Ezzel csak arra tanítjuk, hogy neki sincs joga érezni, kimondani a félelmeit, megélni a veszteségét, ez pedig akár egész életére és minden párkapcsolatára kihathat.
 

3.    Válaszoljunk a kérdéseire és biztassuk, hogy kérdezzen!

A válás óriás változás, amely a gyermek életének minden területét érinti. Természetes, hogy számtalan bizonytalanság gyűlik össze benne, és nagyon is üdvözlendő, ha ezek kérdések formájában megfogalmazódnak a részéről. Soha ne utasítsuk el, ha kérdez és ne legyünk vele türelmetlenek, ha újra és újra felteszi ugyanazokat a kérdéseket. Ha elmaradna az érdeklődés, igyekezzünk megszerezni a bizalmát vagy elébe menni a kérdéseinek.
 

4.    Kövezzük ki előtte az utat!

Soha, a legrövidebb ideig se hagyjuk a gyermeket bizonytalanságban azzal kapcsolatban, hogy hogyan folytatódik az élete! Ebbe beletartoznak olyan alapvető dolgok, mint a szülők iránta való érzelmeinek töretlensége, de olyan kézzelfogható információk is, mint hogy hol fog lakni, mi lesz a tárgyaival.
 

5.    Bízzunk meg egymásban!

Attól még, hogy egymást már nem szeretjük, a gyermekért ugyanúgy tűzbe mennénk mind a ketten. Ne keltsünk a kicsiben bizonytalanságot azzal, hogy félve engedjük láthatásra a másik szülőhöz.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK