=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A válás a gyermekek szemszögéből
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:25

kislány.jpg

Bármilyen korban is legyen egy gyermek a világa teljességének alapját az anyja-apja egysége alkotja. Jó esetben meg sem fordul a fejében, hogy ez az egység valaha felbomolhat, így ez a közeg biztonságot, az életben maradás lehető legnagyobb esélyét jelenti számára. Amikor a szülők között érzelmileg elkezd „nyílni az olló”, vagy váratlanul bejelentik, hogy elválnak, a kicsi világa alapjaiban rendül meg, így fel kell arra készülni, hogy mélységesen el fog bizonytalanodni. A legfontosabb dolgunk ennek a bizonytalanságnak a megelőzése illetve elmulasztása.

Hol sérülhet egy gyerek a válás során?

A válást gyakran nyíltabb vagy éppen eltitkolt feszültségek, viták előzik meg. Amikor a gyermek érzi, hogy a szülei közötti összhang tartósan megbomlott, vagy rájön, hogy érzelmileg eltávolodtak egymástól, gyakran akkor is késztetést érez arra, hogy az egyik mellé álljon, ha őtőlük erre nem kap kifejezetten biztatást. Ha a két legfontosabb személy egymás ellen fordul, akkor ő sem maradhat kívülálló, és ha ezt a belső erkölcsi válságot a szülők megtetézik azzal, hogy megpróbálják egymás ellen fordítani a gyereket, csak még mélyebbre lökik egy megoldhatatlan dilemmába.
 

Alapvető félelem a gyermekben, hogy ha a két legfontosabb személy egymás iránti – korábban megkérdőjelezhetetlen – szeretete elmúlhatott, akkor esetleg a szülők őiránta érzett érzelmei sem fognak örökké tartani. Mivel a veszekedés illetve a válás hevében a felnőttek gyakran rosszkedvűek, szomorúak, türelmetlenek, nem ritka, hogy a gyerek saját magát hibáztatja a harmónia felbomlásáért, vagy azt hiszi, hogy valahol ő hibázott.
 

Bevonjuk vagy kíméljük?

Sok szülő tévesen úgy gondolja, hogy minél jobban eltitkolja a kapcsolatuk válságát, és minél inkább megkíméli a gyereket a válás részleteitől, annál jobbat tesz vele. Sajnos ez nem igaz, hiszen ha a „feje felett” történnek a dolgok, a gyerek úgy fogja érezni magát, mint egy autó után kötött konzervdoboz: nincs befolyással saját életére. Ha nincs tisztában a szülők közötti feszültséggel, a kapcsolat alakulásával, a válás villámcsapásként fogja érni, ha pedig nem beszélgetünk vele – persze a maga szintjén és a korának megfelelő módon – a döntésünk okairól és a következményekről, akkor saját logikája szerint kombinálni fog.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK