=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mi köze a léleknek a tánchoz?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:27

tánc.jpg

Gyorsuló világunkban egyre több a feszült, fáradt ember, és ez, mint igény megteremteti a maga megoldásának számtalan lehetőségét. Egyre több a különféle módszereket alkalmazó lélekbúvár, lélekgyógyász és lelki tanácsadó. A kínálkozó lehetőségek között egyre erőteljesebb áramlatot képviselnek a különféle mozgásterápiák, közöttük is a tánc- és szabad mozgás-műhelyek.

Milyen hatással van a lelkünkre a tánc?

Lépjünk vissza egy lépéssel: a táncot – általában – zene kíséri, azzal pedig mindannyian tisztában vagyunk, hogy a zene ritmusa szabályozza a szívverést, befolyásolja a hangulatot, általánosságban lazító hatással bír, hozzájárul a boldogsághormonok termelődéséhez.
 

A zenére végzett mozgás, amely a közhiedelem ellenére akkor is tánc, ha éppen nem elkönyvelt lépésekből áll, felszabadító hatást gyakorol a lelkünkre és az érzelmeinkre. A tánc, minél szabadabb, annál inkább képviseli a mélyen megbúvó mozgatórugókat, legyenek azok lelki folyamatok, érzelmek vagy gondolatok. A zene és a mozgás együttesen lerombolja azokat a falakat, amelyek mögé a hétköznapokban elrejtőzünk a világ elől.
 

A tánc meditáció

Mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Ha a zenére koncentrálunk, ugyanakkor megengedjük a testünknek, hogy azt tegye, amire indíttatást érez, ez a kettősség kaput nyit a lelkünkön: a figyelmünk befelé fordul, visszatérünk a pillanatba. Hirtelen eltűnnek a terveink, vágyaink, háttérbe szorulnak a problémáink, hiszen a jelen pillanatban csak a zene és a mozgás létezik számunkra.
 

A két hatás következtében felszabaduló belső erők elöntik a lényünket, az áradó érzelmek gátlás nélkül törhetnek elő. Óriási különbség azonban, mondjuk egy terápiás üléshez képest, hogy nem kell a feltörekvő érzéseket, gondolatokat szavakba foglalnunk, így abban a formájukban tudunk szembenézni belük, majd elengedni őket, ahogy a lelkünk mélyén megszülettek.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK