=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A lezárás fontossága
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:29

lezárás.jpg

Az emberi élet folyamán természetes módon számos folyamat és időszak veszi kezdetét, amelyek aztán – bejárva a maguk ívét – hosszabb vagy rövidebb idő alatt lezáródnak. Ez, ha az emberi kapcsolatokra vonatkoztatjuk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezeknek is muszáj volna adott idő alatt lejátszódniuk. Ugyanakkor tapasztalatból tudjuk, hogy a kapcsolataink is, saját változásainknak megfelelően időszakokra oszthatóak.

Gyakori, főleg a mai rohanó világban, hogy az egyes életidőszakainkat úgy hagyjuk magunk mögött – akár felszabadult örömmel, akár menekülve, akár szomorúan vagy gyászolva éljük meg – hogy nem zárjuk le, nem búcsúzunk el tőle, nem köszönjük meg, hogy megtörtént és nem deklaráljuk, hogy vége lett. Mi a baj ezzel? Az, hogy ezeket a lezáratlan folyamatokat akarva-akaratlanul, tudva-tudatlanul hurcoljuk magunkkal. Minél hosszabb ideje élünk, annál többet, annál nagyobb csomagban.
 

Nem vagyunk tudatában, de a lezáratlan ügyek, elvarratlan szálak, eltépetlen érzelmi kötődések folyamatosan viszik el az energiáinkat, tartanak vissza attól, hogy bátran, felszabadultan és magabiztosan léphessünk a jövőbe, előre. Sokan félünk az elengedéstől, mert azt hisszük, ez egy másik ember ellökésével, egy emlék megtagadásával egyenlő. Pedig nem erről van szó. Az elengedés lényege, hogy felszabadítjuk saját lelkünkben a lebetonozott területeket, újra élővé tesszük a valahova deklarált szegmenseket.
 

Elfogadjuk, hogy ha valaminek vége kell, hogy legyen, akkor sem tartóztathatjuk, ha kapaszkodnánk még bele, de ha valamire szükségünk van, az akkor is velünk marad, ha elfehéredve szorító ujjainkat lefejtjük róla.

Vannak helyzetek, amikor tudatosan kell egy folyamatot vagy időszakot lezárnunk. Azokban az esetekben, amikor embert próbáló időszakon estünk át, nagyon fontos, hogy tudatosítsuk: vége. Közölni kell a lelkünkkel és sejtjeinkkel, hogy újra biztonságban vagyunk, hogy elengedhetik a készenléti állapotot, az életünkért futás pattanásig feszülő lélek-izmait elernyeszthetjük végre.
 

Ennek fontosságát az újmedicina hívei tudják igazán átérezni: ennek a filozófiának az elgondolása szerint a különféle lelki traumák testi különprogramokat indítanak be a szervezetben (ilyen pl. a rák is), amelyek a megoldás után visszatérnek a normális működéshez.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK