=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Miért és hogyan lassuljunk le?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:32

csigák.jpg

Amióta a tömegkommunikáció új utakat nyitott számunkra, a világ gyorsulásának tempója még inkább megnövekedett. Az új hírek pillanatok alatt bejárják a világot, bárkit bármikor meg lehet találni, el lehet érni, és a különféle internetre csatlakozó kütyüink révén ha akarunk ha nem, folyamatosan képben vagyunk az eseményekből.

Az ember fél, hogy aki „lemarad kimarad” így a fél szemünket folyton a mailboxunkon, a hír- és közösségi oldalakon tartjuk. Folyamatosan képben vagyunk a távoli eseményekből, és közben lemaradunk arról, ami velünk és körülöttünk történik.

A rohanás másik oldalát a felgyorsult és folyamatosan gyorsuló munkatempó, az elintéznivalók számának folyamatos növekedése képviseli. Az állandó mehetnék, intézkedhetnék olyan fajta aktív lelkiállapotot követel tőlünk, amely állandó kifelé fordulást feltételez.

Miért kellene lelassulni? Több oka is van annak, hogy a különféle lélekkel, illetve test-lélek összefüggésekkel foglalkozó szakemberek ezt javasolják nekünk. Egyrészt az állandó aktivitás permanens stresszhatást gyakorol a szervezetünkre, amelynek igenis szüksége lenne néha pihenésre. Nem az éjszakai alvást értjük ezen, hanem valamiféle hosszabb lélegzetű ellazulást, amely befelé figyeléssel, a jelen pillanatban való feloldódással jár.

Ha állandóan célra tartjuk a figyelmünket, a felfokozott idegállapot szabályainak megfelelően az érzékelésünk beszűkül és nem vesz észre számos környezeti információt, amely nem szükséges az adott pillanat túléléséhez. Így nagyon sok kellemes dologról lemaradunk. Az élet apró örömeiről, a boldogságot magukban hordozó, lélekemelő pillanatokról.

A lelassulás együtt jár a megérkezéssel a jelenbe. Azok, akik már nagyon régen hozzá vannak szokva ahhoz, hogy valamilyen jövőbeli eseményre várnak (pl. határidők, előléptetés, fizetésemelés, elköltözés, pártalálás stb.), figyelmen kívül hagyják a jelen eseményeit. Pedig a jövő a jelenre épül, az életünk pedig sok millió jelen pillanatból adódik össze. Aki nem tanulja meg átélni a jelen pillanatot, az elvesztegeti az életét.

Vannak dolgok, amelyeket csak lassan lehet észrevenni vagy élvezni. A természet szépségeit, a fények játékát a felhőkön, egy kisbaba gesztusait, saját gondolataink vagy érzelmeink kibontakozását csak lelassult, elcsendesült állapotban figyelhetjük meg. A természetes ritmusú élet, a befelé figyelés pillanatai pedig a lelki higiéné alapját képezik, amely pedig a testi egészség előfeltétele.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK