=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Hogy bírod a kritikát?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:34

obama.jpg

Rendkívül kritikus világban élünk. Akár a hétköznapi embereket vesszük, akár a sztárokat, közismert politikusokat, tudósokat vagy más közszereplőket, a környezet, a médiával az élen alig várja, hogy fogást találhasson bárkin és szétszedhesse apró darabokra. Miért van ez?

Valahogy a mostani időszak arról szól a társadalom számára, hogy mindent és mindenkit le kell rángatni a piedesztálról, mindent ami korábban magasztos volt, meg kell csúfolni, ki kell forgatni, nevetségessé kell tenni. A porba döntött ideálok ugyanis nem fognak nyomasztani, ha arra gondolunk, hogy nekünk nem sikerült olyan teljesítményt elérnünk mint nekik, hiszen ők is csak esendő emberek, akik hol fent, hol lent tanyáznak az életúton.

Ezzel párhuzamosan az egyes ember sokkal érzékenyebb lett a kritikára. Egyéni boldogságának keresésében nem szereti, ha megakasztják, mindenki úgy érzi, maga tudja, hogy mi a helyes út, és mivel senki nem adózik tisztelettel a másiknak, így nem is érzi úgy, hogy annak joga volna őt megkritizálni.

Hogy viseljük el a kért vagy kéretlen kritikát?

Idézzük fel ki vagyunk és miért csináltuk az adott dolgot. Vegyük számba az esettel kapcsolatos szakmai tudásunkat, tapasztalatainkat. Végül legyünk teljesen őszinték magunkhoz: értékeljük a teljesítményünket. Ha mi magunk tudjuk, hogy hibáztunk, könnyebben viseljük, ha más is felhívja rá a figyelmünket. A befelé tekintés azt is lehetővé teszi, hogy egy külső vélemény ne téríthessen el a saját magunkba vetett hittől.

Ha kritika ér, mielőtt a konkrét értékelést elemeznénk, döntsük el, hogy hogyan állunk a kritika forrásához. Attól függően, hogy milyen közöttünk a viszony, gyorsan el tudjuk dönteni, hogy mennyit adunk a minket érzékenyen érintő szavakra. Ha abból indulunk ki, hogy nem véletlenül hozza a sors az utunkba azt akivel találkozunk, akkor azt is láthatjuk, hogy a szavai – függetlenül attól, hogy mennyi az igazságtartalmuk – értékes tükröt tartanak, mindenképpen ráébresztenek valamire, ha hagyjuk.

Értékeljük nagyra, hogy a másik – annak ellenére, hogy számíthatott az ellenállásunkból fakadó konfliktusra – megkockáztatta, hogy őszinte legyen hozzánk. Ha egyet tudunk érteni a szavaival, ha úgy érezzük a kritikája építő és tovább vezet, vegyük fontolóra a változtatást.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK