=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

10 dolog, ami észrevétlenül rombolja gyermeked önbecsülését 2.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:36

orrpiszka.jpg

3. Ne nyomjuk agyon!

Előfordul, hogy a különféle szeretet- (és azt helyettesítő) megnyilvánulásokkal a szülők nem a gyerek igényeit veszik figyelembe, hanem kizárólag saját vágyaikkal törődnek.

Ha a szülőnek igénye tízpercenként babusgatni a gyereket, annak ellenére, hogy annak ez nem esik jól, az folyamatosan megszegi a gyerek önállóságát, betör annak intim terébe, akadályozza a szabad mozgását. A gyerek nagyon nehezen mond a szülőnek „nem”-et, de ha mond is, sokan elengedik a fülük mellett, így amire felnő, azt fogja érezni, hogy az igényeit nem érdemes figyelembe venni, a teste-lelke nem érdemel megbecsülést.

A túlzott ajándékozás is ebbe a kategóriába tartozik. Sajnos a pénzzel, játékkal, csokival való elhalmozás általában az együtt töltött idő kompenzálására szolgál, és nagyon rossz értékrendet alakít ki a gyerekben. Egyrészt meggyőzi arról, hogy az érzelmek megvásárolhatóak, másrészt megtanítja arra, hogy érdemes kompenzációs lehetőségeket keresni a hiányérzeteinkre (a különféle függések táptalaja), és végül azt is elhiteti vele, hogy a szülő munkája valóban értékesebb annál, mintsem hogy vele foglalkozzon (és így rombolja az önbecsülését).

4. Konzekvensen reagáljunk a dolgaira!


Ne felejtsük el megdicsérni, ha jól teljesít, de alaptalanul ne ajnározzuk! Sok családban az az alapvető elvárás, hogy a gyerek magas szinten teljesítsen, így ha ennek megfelel, nem kap dicséretet, de ha alulteljesít megbüntetik. Ennek következtében a lurkó semmilyen motivációt nem kap, hiszen képtelen elérni, hogy elismerjék az eredményeit. Más családban agyba-főbe dicsérik, jóval a teljesítményen felül elhalmozzák ajándékokkal a gyermeket, így torz kép alakul ki benne a teljesítmény és annak eredménye között.

Az előbbi rombolja az énképet, csökkenti a lelkesedést, míg az utóbbi magában hordozza a későbbi csalódás ígéretét, összességében mindkettő megzavarj az énképet és csökkenti az önbecsülést.

5. Ismerjük el, hogy mi is emberek vagyunk!

Jól tesszük, ha saját életünkből vett tanulságos események elmesélésével próbáljuk rávezetni különféle konzekvenciák levonására. Ezzel egyrészt megmutatjuk, hogy mi sem voltunk tökéletesek (se az ő korában, se máskor), másrészt rávezetjük, hogy más tanulságaiból is lehet tanulni.

Ha vele szemben tanúsítottunk igazságtalan, téves vagy erkölcstelen/alaptalan magatartást, később legyünk készek beismerni a vétett hibát, ezzel biztosítjuk arról, hogy a „szívünk a helyén van”, másrészt megtanítjuk számára, hogy nem baj, ha hibázunk, de vállalni kell a következményeket.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK