=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Létezik-e barátság férfi és nő között?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 09:56

fiúlány.jpg

Évszázadok óta izgatja ez a kérdés az emberiséget, és a legnagyobb vehemenciával képesek vagyunk rajta elvitatkozni. Ha valódi barátság, igazi szeretet alapon, vajon nem lesz-e belőle előbb-utóbb szerelem? Ha az egyik tényleg barátságban gondolkodik, vajon a másik, aki esetleg többet szeretne, nem fogja-e megégetni magát? Nem lehet, hogy az egész cécó a külvilág megtévesztésére szolgál, és a barátok valójában szerelmesek?

De, de és de. Mindannyian tudjuk, hogy ez is, az is, amaz is megtörtént már, és még számos lehetőség meg is fog történni, hiszen ilyen a világunk: minden és mindennek az ellenkezője is jelen van benne.

Miért fontos egy kapcsolat felcímkézése?

A tudományos megközelítés minden áron nevet akar adni mindennek. Ez barátság, ez szerelem, ez influenza, ez túrós rétes. Manapság ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy mindent meg kell tudnunk nevezni, különben zavarba jövünk, talán azért, mert attól tartunk, hogy ellenkező esetben nem fogjuk tudni uralni az adott dolgot.

Érzelmi kérdésben ki dönt objektíven, ki mondja meg, hogy barátság és szerelem között hol húzódik a határ? És ki fogja megmondani, hogy az, ami bennünk van jó-e/később jó lesz-e nekünk? Hol a garancia, hogy ha ez barátság és nem szerelem, akkor senki sem fog csalódni?

Sokan vannak, akik egyszer vagy többször megégették már magukat, ezért különféle ígéretekre vagy bizonyosságokra vágynak, határokat állítanak saját érzelmeiknek vagy épp blokkolják a megközelítést még a „kapuk” előtt.

Olyasmi nem fordulhat elő, hogy deklarált kétoldalú szerelemben az egyik fél nagyon más vár el a másiktól, mint a másik? Hogy a másik fél nagyon más távlatokban gondolkodik mint az egyik? Higgyük el: hiába van címke egy érzelmi oldalról közelítő „valamin”, arra, hogy milyen hatással lesz, lehet ránk, nincs garancia. A lehetőségek adottak, hogy mit hozunk ki a dologból az rajtunk, kettőnkön, a nyitottságunkon, a vágyainkon és azon múlik, hogy hol tartunk az életünkben, mire vágyunk, merre törekszünk tovább.

Vagy esetleg külső személyek számára (pl. valamelyik tag párjának) kellene tudni felmutatni valamely megdönthetetlen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy vegyespáros barátság márpedig létezik?

Ez utóbbi esetre csak azt lehet mondani, hogy a világon minden létezik, amire igény van. A párunk megbízhatóságára, felelősségteljes döntéseire, magához és párjához való hűségére nem objektív bizonyítékot kell szereznünk, hanem a belső bizonyosságra rátalálnunk.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK