=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Lehet, hogy limerenciában szenvedsz?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 10:00

szép.jpg

Ne ijedj meg, ha így is volna, ez nem egy gyógyíthatatlan betegséget jelez. A limerencia (külföldiül: limerence) jelentése olyan irracionális, szerelem-szerű rajongás egy másik ember iránt, amely sajnos nem talál viszonzásra. Hívhatnánk plátói szerelemnek vagy meddő szerelmi vágyakozásnak is. A limerencia szót egy amerikai pszichológus, Dorothy Tennov ismertette először a nagyvilággal Love and Limerence (Szerelem és limerencia) című könyvében, 1979-ben.

A doktornő üldöztetésnek nevezi ezt a fajta kapcsolatot, amelyben az üldöző (limerent), az aki kiszemelt magának valakit, attól függetlenül, hogy milyen a viszony kettejük között, létezik-e valódi vonzás, egyáltalán a közelébe tud-e kerülni stb., a vágya tárgya pedig (limerent object) aki iránt a rajongás kigyulladt.

A limerencia lényege, hogy nem a szívben, hanem a fejben születik, sokkal inkább elhatározás mint vágy, sőt egy határon túl már inkább rögeszmévé válik. A limerencia tárgya általában szenved ettől a rajongástól, hiszen nyilvánvaló, hogy ez nem egy szeretetteljes megközelítés, sőt az érzékenyebbek azzal is tisztában vannak, hogy a rajongás nem az egyéniségüknek szól.

Hogy éli meg az üldöző a limerenciáját?

A limerent minden egyes találkozást euforikus örömmel él meg, a „szerelme” minden gesztusát biztatásnak veszi, és ahogy a tudósok kimutatták, minden ilyen örömteli esemény után dopamin termelődik a szervezetében. Ez két dolgot eredményez: az egyik, hogy később újra vágyni fogja a „dopamin-fröccsöt”, azaz minden furfangját latba fogja vetni, hogy minél hamarabb újra kapcsolatba kerülhessen a vágya tárgyával. A másik, hogy a vágytól fűtött limerent egy folyamatos érzelmi hullámvasúton ül, attól függően, hogy épp volt-e alkalom a dopamin-termelődésre vagy sem. Az érzelmek által lenyűgözött limerent érzelmileg teljesen azonosnak éli meg a limerenciáját, mintha fülig szerelmes lenne, így szenved annak távollétében, vagy ha úgy érzi, hogy nem vesz róla tudomást a másik, és fellegekben jár, ha épp együtt lehet vele.

Mi a baj a limerenciával?

Bár maga a „limerenciás” tiszta érzelemnek éli meg benne tomboló vágyakozást, be kell látnunk, hogy ezzel több gond is akadhat. Egyrészt az érzelmei többnyire viszonzatlanok maradnak, másrészt a vágyakozás szinte betölti az egész lényét, harmadrészt az akarása szinte görcsös, negyedrészt a benne kialakult kép a szerelme tárgyáról meglehetősen torz, hiszen csak a jót látja benne, ötödrészt de nem utolsósorban a piedesztálra helyezett kedveshez képest mélyen értéktelennek érzi magát, aminek következtében annak jelenlétében szorongóvá, az ájulásig feszültté válik (vagyis a kapcsolat nem az együttlét kellemességéről szól).

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK