=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az idő minősége, az élet minősége?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 10:10

timthumb.php.png

Az ember életében csak egyetlen dolog biztos: hogy aki/ami megszületett, az egyszer el fog távozni az élők sorából. Erre mondhatjuk, hogy halálbiztos. Ennek az egyszerű ténynek a révén került bele az életünkbe a legnehezebben megfogható paraméter, amely napjainkban a legtöbb nehézséget okozza: az idő, illetve annak végessége.

Ha végigvesszük az életünk dolgait, valahogy minden az idő tükrében kap értelmet: egy adott boldog pillanat, amelyről szeretnénk, ha örökké tartana, a szerelmünkkel, családtagjainkkal töltött idő, az évek során a fejünkben összeálló bakancslista, azaz azoknak a dolgoknak a felsorolása, amelyeket mindenképpen szeretnénk még kipróbálni az életünk végéig.

Természetes dolog, hogy az ember állandóan küzd az idővel, a mindennapi taposómalomban, amely a felnőtt életét jellemzi az évek során, majd hajlott korában is, ahogy érezhetővé válik számára, hogy fogy az élete hátra levő ideje. Valahogy mindig azt érezzük, hogy nem fér bele egy csomó dolog ami fontos volna, miközben számos feladat, amely vagy nem nekünk fontos, vagy nem okoz örömet elrabolja a napjainkat-éveinket.

A legtöbben munkába járunk, ahol a nyolc óra ott-tartózkodást kompenzálják fizetés formájában, ha nem ilyen jellegű a hivatásunk (mondjuk pl. szabadúszók vagyunk), akkor még rosszabb a helyzet, hiszen nekünk magunknak kell meghúzni a határvonalat a munka és az egyéb jellegű elfoglaltságaink között.

Az idő nem megfelelő múlása állandó probléma. Gyermekkorunkban sokkal lassabban telnek a napok-órák (állítólag amiatt, mert a gyermekek szíve jóval gyorsabban dobog mint a felnőtteké), amíg kicsik vagyunk, folyton az kívánjuk, bárcsak gyorsabban telne az idő, hogy lenne mielőbb karácsony, vakáció, érkezzen el a szülinapunk vagy más várva várt esemény (vagy épp legyünk már felnőttek). Majd felnőtt korban egyre több lesz a dolgunk, visz a hév a munkahely, az érvényesülés, a barátok, bulizás, család vonalán egyszerre, semmiből nincs olyan hiányunk mint időből. Végül idős korunkban már gyakran az okoz problémát, hogy mivel üssük el az üres órákat, ami érdekes kontrasztot képez azzal, hogy az „abszolút” időnk már egyre kevesebb.

Nagyon fontos, hogy már gyermekkorban megtanuljuk jól beosztani az időnket, hiszen – bár akkor ezt még nem tudjuk átérezni – az élet nagyon rövid. Felnőtt korban azt érdemes szem előtt tartani, hogy a számtalan elfoglaltság közül csak arra mondjunk igent, ami valóban fontos, az időnket pedig nagyon tudatosan osszuk be. Idős korra pedig azt tudjuk ajánlani, hogy keressük meg azokat az elfoglaltságokat, amelyek örömet okoznak, tanuljunk meg értelmet adni az életünknek az utolsó pillanatig is.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK