=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

5 tipp, hogyan indulj el az önmegvalósítás útján
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 10:11

száradás.jpg

Az önmegvalósítás első és legfontosabb lépése az, amikor megszületik bennünk az igény. Ha az ember – bármely életkorban – komolyan elgondolkodik azon, hogy ki vagyok én és mivégre születtem meg, már jó úton jár. Mielőtt bármit is tennénk annak érdekében, hogy megvalósítsuk magunkat, üljünk le és gondolkodjunk el azon, hogy mit várunk az önmegvalósítástól, mi a szándékunk ezzel a folyamattal és milyen eredményeket várunk tőle.

1. Nagyon gyakori hiba, hogy az önmegvalósító ember figyelme folyamatosan a jövőre tekint. „Majd ha ez lesz, akkor az lesz” típusú gondolatokkal az élete lényeges eseményeit folyamatosan tolja maga előtt, miközben mennek az évek. Térjünk vissza a jelenbe, itt mérjük fel az erőforrásainkat, vegyük számba a lehetőségeinket, tűzzük ki a céljainkat, és lássunk is neki a megvalósításnak.

2. Tanuljunk meg elfogadni. Persze, ezt számtalan helyen olvashattuk már, annál kevesebben magyarázták el, hogy mi is a lényege. Az elfogadás első lépése, hogy megnyugszunk abban, ami éppen körülvesz bennünket. Elengedjük azokat a gondolatokat, amelyek lehúznak és megakasztanak (irigység mások iránt, áthághatatlan hátrányok vizionálása stb.). Abban a pillanatban, hogy elfogadjuk: ami van az jól van úgy, megnyílnak a lehetőségek számunkra és képesek leszünk elfogadni a felénk irányuló lehetőségeket is.

3. Ébresszük fel a kreativitásunkat! Bár a mai világ a művészeknek tartja fenn a kreativitás égi ajándékát, a legtöbb ember kapott egy nagy adaggal belőle a születésekor. A legtöbben félünk énekelni, táncolni, zenélni, festeni, írni, pedig ezek a tevékenységek felfakasztják a kreativitás forrásait, ami aztán az életünk más területein is nyomot fog hagyni. Legyünk nyitottak más szemszögekből is megközelíteni az elénk kerülő problémákat, mint a szokványos!

4. Merjünk játszani! A játék élvezete szoros összefüggést mutat a kreativitással. Merjünk spontán módon viselkedni, fogadjuk el a szokatlan ötleteket, bízzuk magunkat a megérzéseinkre. Az önmegvalósítás útja eltér a ráció útjától. Merjünk elindulni rajta!

5. Emeljük fel az emberi kapcsolatainkat! Hagyjunk fel a játszmázással és stratégiázással, engedjük, hogy az emberek, akikkel találkozunk, megtegyék az életünkre azt a hatást, ami a feladatuk. Nem kell nekünk manipulálni másokat ahhoz, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, inkább bízzuk magunkat az eseményekre, igyekezzünk tanulni másoktól, elsősorban úgy, hogy belenézünk az általuk tartott tükörbe.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK