=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mi is az az önmegvalósítás?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 10:12

jóga.jpg

Manapság rendkívül népszerű dolog levetkőzni a gátlásainkat, megvalósítani önmagunkat, ha kell, akár mások kárára abszolválni a vágyainkat. De vajon tudjuk-e, hogy mit akarunk, amikor önmegvalósítunk? Tisztában vagyunk-e, hogy mire van szükségünk, hogy kik vagyunk mi és mit akarunk elérni ebben az életben?

Ahhoz, hogy megvalósíthassuk, tisztában kell lennünk vele ki az az „én”

Minden médium azzal van tele, hogy valósítsuk meg önmagunkat. De merre induljon el az, aki saját magát akarja megvalósítani? Miért nem elég, hogy én vagyok én?

Elvileg az önmegvalósítás lényege az lenne, hogy kihozok magamból mindent, ami bennem rejlik. Sajnos ez egyáltalán nem kézenfekvő és törvényszerű folyamat. A megszülető kisgyermekre az élete első pillanatától kezdve különféle elvárások terhei nehezednek. A cseperedő kis ember, akinek az élete a környezetében levő felnőttektől függ, rákényszerül arra, hogy megfeleljen a nevelői elképzeléseinek. A kisiskolásnak el kell sajátítania egy – valljuk be nem túl humánus – teljesítménymérő és értékelési rendszert az iskolában, majd a felnőttnek be kell tudnia illeszkedni egy munkahelyen, amely sok minden másra hangsúlyt helyez, de gyakran a dolgozói önmegvalósításra a legkevésbé.

Hol találjuk meg az utat az önmegvalósítás felé? Ilyen sok elvárás között honnan tudjuk meg, hogy magunkra találtunk?

Sokszor külső segítség kell

Paradoxon, de sajnos nagyon gyakran igaz, hogy a belső úton való elinduláshoz mások segítségére is szükség van. A számtalan túlélési praktika lebontásához, az elvárások figyelmen kívül hagyásához, a függőségeink átlépéséhez kellhet egy másik ember, akinek már ezek a dolgok legalább részben sikerültek.

Nagyon fontos, hogy nem létezik objektív igazság, a segítő nem a tutit fogja nekünk megmutatni. Az ő szerepe csak annyi, hogy megtanít mire figyeljünk, ráébreszt az elcsendesedés és befelé fordulás fontosságára, különféle technikákat ad a kezünkbe, amelyek révén közelebb kerülhetünk önmagunkhoz.

Mi a célja az önmegvalósításnak?

Az ördög a részletekben rejlik, és bizony a mai társadalom próbálja elkenni az ember tiszta önmegvalósító szándékait. A „mert megérdemlem” típusú szlogenek azt próbálják elhitetni velünk, hogy az önmegvalósítás a vágyaink kielégítésével egyenértékű, pedig ez nem igaz. Az önmegvalósítás igazi célja annak felfedezése, hogy mivégre születtünk erre a világra, milyen eszközkészletet kaptunk a feladataink elvégzéséhez, milyen társakat kaptunk az útra. Az önmegvalósítás gyakran nem élvezetes, ámde annál felemelőbb feladat, amelynek „végtermékeként” boldogan és büszkén hagyhatjuk el az árnyékvilágot, tudva, hogy betöltöttük a feladatunkat.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK