=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Hogyan találd meg a pszichológust, aki valóban segíthet?
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 09. 12:20

talány.jpg

 Hozd ki a legtöbbet a pszichológiai tanácsadásból/terápiából!
A "pszichológushoz járás" egy hatásos módja az érzelmi és mentális problémák/zavarok megoldásának. De ahhoz, hogy valóban kihozd belőle a legtöbbet, nagyon fontos, hogy a számodra megfelelő szakembert találd meg! Valakit, akiben megbízol, aki mellett azt érzed, hogy valóban törődik veled, valakit, akinek megvan a tapasztalata, hogy segítségével saját életedben pozitívan változtass meg dolgokat. Egy jó pszichológus többek közt abban is segít, hogy erősebbé és tudatosabbá válj. De a pszichológus nem tudja elvégezni a Te munkádat! Hogy valóban a legtöbbet hozd ki belőle, aktív részese kell legyél a munkának!

Hogy tud segíteni a pszichológiai tanácsadás és a pszichoterápia?

Ha beszélsz az érzéseidről, problémáidról egy támogató személlyel, jobban érzed magad. Sokat tud segíteni, ha kibeszéled magadból az aggodalmaidat. És jól esik az érzés, hogy valaki törődik veled, meghallgat.

Sokat tud segíteni, ha a problémáidat megosztod barátaiddal, családtagjaiddal. Mégis, néha eljön az a pont az életben, amikor olyan segítségre van szükségünk, amit a körülöttönk lévő emberek nem tudnak megadni. Amikor extra támogatás kell, vagy egy külső szemlélő perspektívájára, vagy szakértő vezetésre van szükség jöhet jól a pszichológus támogatása. A pszichológusok szakmailag képzett "hallgatók" akik segítenek abban, hogy eljuss egy probléma gyökeréig, megfelelj az érzelmi kihívásoknak, és pozitív változásokat hozz az életedbe.

Nem kell mentális betegség diagnózisával rendelkezned ahhoz, hogy a pszichológus segíteni tudjon!
Nagyon sok, pszichológushoz járó ember mindennapi aggodalmakal küzd, mint pl. párkapcsolati problémák, munkahelyi stressz, önértékelési problémák, szexuális zavarok. Mások megterhelő élethelyzetük miatt keresik fel a pszichológust, mint pl. válás, gyász.

Miért pszichológust és miért ne gyógyszert?

A gondolat, hogy a problémáidat egy tabletta bevételével orvosolhatod, valljuk be, elég vonzó tud lenni. Bárcsak valóban ilyen könnyen oldhatnánk meg dolgokat. A mentális és érzelmi zavaroknak sok minden állhat a hátterében, és a gyógyszer nem egy egylépcsős gyógyulási lehetőség.

A gyógyszerezés segíthet néhány tünet enyhítésében, DE mellékhatásai vannak. Nem beszélve arról, hogy összetett problémákat nem tud megoldani. Gyógyszerezéssel nem lehet párkapcsolati zavarokat megoldani, nem segít kitalálni, hogy mit kezdj az életeddel, nem segít rámutatni, hogy miért teszel ismételten olyan dolgokat, melyek kedvezőtlen hatással vannak az életedre.

A pszichológussal való munka sokszor kihívásokkal teli, gyakran sok időt vesz igénybe, ahogy a kényelmetlen érzelmek felszínre jönnek a közös munka hatására. A tanácsadá/terápia hosszútávú, pozitív hatásokat kínál, és messze túlnyúlik egyes tünetek enyhítésénél. A tanácsadás/terápia olyan eszközt ad a kezede, mellyel megváltoztathatod az életed. Segítségével jobb kapcsolatokat alakíthatsz ki, helyreállíthatod önbizalamad, és bármilyen, az életedben veled szembejövő problémával meg tudsz küzdeni.

Milyen kérdéseket gondolj át az első találkozás után?

A pszichológus választásakor, a várt eredmények eléréséhez nagyon fontos, hogy érezd a szakemberrel a kapcsot, biztonságban érezd magad vele, és érezd a támogatását. Az első találkozás után tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
 

    Úgy érzed, hogy a pszichológust valóban érdekli a problémád?
    Úgy érzed, hogy a pszihológus megért Téged?
    Elfogad a pszichológus olyannak, amilyen vagy?
    Nyugodt szívvel osztanál meg vele nagyon személyes információt magadról?
    Úgy érzed, hogy őszinte tudsz lenni a szakemberrel, és nem kell megjátszanod magad?
    Jó hallgató a pszichológusod? Úgy hallgat Téged, hogy nem vág a szavadba, nem kritizál, nem bírál? Tudja követni a mondandódat?

Forrás: helpguide.org/articles/emotional-health/finding-a-therapist-who-can-help-you-heal.htm

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK