=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Tényleg törés az ideg-összeroppanás? 1.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 13:48

Törés 2.jpg

Nem, valójában az idegrendszerben ilyenkor nem keletkezik sérülés, sokkal inkább arról van szó, hogy lelkileg kapunk olyan terhelést, amely meghaladja az állóképességünket, vagy amelyre nem voltunk felkészülve, és a „lendület erejével letepert”.

Betegség-e az ideg-összeroppanás?

Az ideggyógyászat nem ismer ilyen nevű betegséget. Tulajdonképpen, mivel nincs szervi háttere, viszont annál több a szerveinket érintő tünete van – de mindenkinél más és és más összetételben jelentkeznek ezek – pszichés tünetektől kísérve, azt kell mondanunk, hogy az ideg-összeroppanás inkább egy állapot amely átmeneti (azaz semmiképp nem nevezhető krónikusnak).

A krízis, amely egy tragédia, egy váratlan, az életünket fenekestől felforgató esemény, egy erőteljes negatív érzelmi zuhatagot elindító történés, óriási csalódás, hatalmas veszteség és még számos más dolog is lehet, átmenetileg tolja le az embert a „bányászbéka alá”. Annak azonban, hogy az állapotból való kilábalás megkezdődjön, az a feltétele, hogy az érintett elkezdje feldolgozni a vele történteket és így lassan gyengüljenek az őt fogva tartó negatív érzések.

Az ideg-összeroppanás tünetei

A közvetlenül megfigyelhető testi panaszok egy része a sokk tünetei közé tartozik: sápadtság, remegés, gyengeség. Mások a kimerültségnél is megfigyelhető jelenségek közé tartoznak: álmatlanság vagy aluszékonyság, csökkent koncetrálóképesség, türelmetlenség. Sajnos több olyan tünet is van, amely a szív- és érrendszer megbetegedésére engedhetne következtetni (szívtáji fájdalom, szívszorítás, légszomj, izzadás), vagy más szervi bajokra utalhatna (hasfájás, fejfájás, hányinger, más testtáji fájdalmak), de általában szervi elváltozás nincs a háttérben.

Az ideg-összeroppanás krízisbe került beteg görcsösen a problémáján járatja az eszét, újra és újra átgondolja mit kellett volna máshogy csinálnia, hol rontotta el. Forgatókönyveket állít fel, monomániásan nem lehet vele másról beszélni, ugyanazokat a mondatokat ismételgeti.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK