=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Miért félnek a gyerekek a fogorvostól?
ONLINEPSZICHOLOGIA
ONLINEPSZICHOLOGIA
- 2017. 03. 09. 12:20

fog.jpg

 A legtöbb gyerek nem szívesen jár fogorvoshoz, ideges már otthon és a rendelőben is, az orvosi székbe kerülve pedig egyenesen megnyugtathatatlan. Sokan ezt azzal magyarázzák, hogy a szülők maguk is idegesek a fogorvosi látogatás előtt, ezt pedig a gyerek is megérzi. Mások szerint azonban a gyerekek egész egyszerűen izgatottak, idegesek lesznek egy-egy idegen helyzettel való találkozáskor, így a fogorvosnál is. Lássuk, mi az igazság.
A valódi okok

 A NorthCarolinaState University nemrégiben végzett egy kutatást a témában, melynek során 46 hároméves gyermeket vizsgáltak, akik életükben először jártak fogorvosnál. A vizsgálatok során lejegyeztek minden idegességre utaló jelet a fészkelődéstől kezdve a síráson keresztül a végső kétségbeesésből elkövetett menekülési kísérletekig.Mindezek mellett az édesanyákat is vizsgálták, egyrészt személyesen mondhatták el, mennyire idegesek a fogorvosi vizsgálat miatt, másrészt pedig kérdőívet töltöttek ki gyermekük általános idegállapotáról, mindennapi félelmeiről és szorongásáról.

A vizsgálat meglepő eredményekkel járt. Az édesanyák idegeskedése semmilyen hatással nem volt gyermekükre a rendelőben, ehelyett a rendelőbeli viselkedés nagyon pontosan megjósolható volt a mindennapi viselkedésből. Bár tagadhatatlan, hogy az aggódó anyukák általában aggódó gyerekekkel jelentek meg, a kisgyermek idegessége inkább volt hatással az anyára, mint fordítva.

A kísérlet eredményeit egy másik vizsgálat is megerősítette. Itt az édesanyákkal bátorító, megnyugtató promóciós videót nézettek a fogorvosi látogatás előtt, akik arról számoltak be, hogy így sokkal nyugodtabban vágtak neki annak. Ha az anyák viselkedése hatással lenne a gyerekekére, akkor a kicsiknek is jobban kellett volna tűrniük a fogászati vizsgálatot, ám ez nem így történt, ők épp olyan idegesek voltak, mint a legtöbb gyermek.

A szülők idegessége talán nagyobb szerepet játszik később, mikor a gyerekek már nagyobbak, de ennél meghatározóbb a gyerekek saját tapasztalata a fogorvosnál, kortársaik, testvéreik beszámolói, inkább ezekre érdemes építeni.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLOGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK