=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Miért nem tud biciklizni az, aki tudja, hogyan kell?
SCHRAMMEL IVETT
SCHRAMMEL IVETT
- 2017. 03. 09. 12:21

bicó.jpg

 A tudás (valaminek az ismerete) nem egyenlő a megértéssel… Hogyan lehetséges mégis a változás?

Láttam ma egy nagyon érdekes és vicces videót, ami segít megérteni, hogy sok esetben miért is olyan nehéz a változás. Ez a rövid film azt is kiválóan demonstrálja, hogy a változás lehetséges, az agy „újraprogramozása” révén.
A videón egy speciális bicikli látható, amit egy kissé átszereltek, úgy, hogy ha jobbra fordítod a kormányt: a bicikli balra kanyarodik, ha pedig balra fordítod a kormányt: a bicikli jobbra kanyarodik.
Ezen a trükkös járművön senki sem tud biciklizni, még egy pár méteren keresztül sem, ugyanis minden, amit eddig tanult: használhatatlan. Mindaddig képtelen irányítani, amíg újra meg nem tanulja ezen a más módon a bicikli használatát.
A kísérletben, egy hagyományos biciklinbiciklizni tudó felnőttnél, 8 hónapot vett igénybe, hogy többé-kevésbé képes legyen biciklizni ezen a szerkezeten. Egy gyerek ugyanezt az eredményt 2 hét alatt érte el. Ahogy egy idegen nyelvet is egészen eltérő módon, sokkal gyorsabban képesek a gyerekek elsajátítani. Egyszerűen azért, mert máshogy tanulnak. 
(Ezután először a hagyományos biciklit voltak képtelenek irányítani az emberek, de ez a régi, jól bevésődött és begyakorolt készség gyorsan visszatért.)

Ezért van az, hogy olyan sokszor hallom: "Tudom én, hogy másként kellene csinálni.. de mégsem tudom megtenni.." "Tudom én, hogy ez lenne a helyes..de mégis mást teszek, újra és újra.. egyszerűen nem tudok változtatni.."

Ezért olyan nehéz a változás: Mert más a tudás, az ismeret és más a valódi megértés. 
Bármilyen változáshoz - hogy változtassunk régi mintáinkon, szokásainkon, viselkedésünkön, kommunikációnkon, reakcióinkon - pedig nem elég valaminek a tudása, ismerete: valódi megértésre van szükség, és az agy újraprogramozására.

A video forrása:SmarterEveryDay https://www.youtube.com/watch?v=MFzDaBzBlL0

 

A blogbejegyzést SCHRAMMEL IVETT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK