=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mit árul el rólad a Facebookod?
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 09. 12:22

face.jpg

 Minden nap, amikor aFacebook„felteszi” a kérdést, hogy „Mi jár a fejedben?”, közel 400 millió ember válaszol rá státuszának frissítésével. Az utóbbi években a kutatók megállapították, hogy egy ember Facebook profilja sokat elárul személyiségéről. Saját viselkedésünk elemzése a közösségi oldalon szintén komoly rálátást nyújthat személyiségünkre, illetve arra, mások hogyan látnak minket, hiszen a kettő sokszor eltér.

 

Mit mond rólunk a Facebook?

Általában elmondható, hogy azok az emberek, akiknek feltűnően sok barátjuk van Facebookon, kevesebb önbizalommal rendelkeznek, amelyet a közösségi oldalon igyekeznek kompenzálni. A nyitott, extrovertált típusok sokkal gyakrabban frissítik státuszukat, és több képet is töltenek fel, mint a többi felhasználó. A lelkiismeretes emberek állítólag nagyon rendezetten töltik fel képeiket, és állítólag ők töltik a legkevesebb időt az oldalon.Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a nyitottabb emberek nagyobb valószínűséggel töltik ki teljesen személyes adatlapjukat, illetve ők posztolnak a legtöbbet az üzenőfalra is. A nárcisztikus típusok, nem meglepő módon, hajhásszák a figyelmet, egy 2014-es tanulmány szerint ezek az emberek posztolnak legtöbbet önmagukról. Ők a legfőbb like vadászok is, rengeteg szelfitposztolnak a még több lájk és komment reményében. Az idegesebb, neurotikus típusok leginkább képekkel operálnak, hiszen nehezebben kommunikálnak, és a képek nem is szítanak akkora vitákat az oldalon, mint egy-egy komment, így kevesebb stressz éri őket. A kellemes, közkedvelt embereket többször jelölik be képeken, vagy státuszokban, hiszen az emberek szívesen töltenek velük időt, és ezt meg is osztják ismerőseikkel.

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy jól álcázhatjuk valódi személyiségünket a Facebookon, viselkedésünk az oldalon többet árul el rólunk, mint gondolnánk. Nemcsak az lehet kulcs valódi jellemünkhöz, amit kiteszünk az oldalra, hanem az is, amit nem. Ezek a jellemzők persze nemcsak saját magunk diagnosztizálására jók, de ismerőseink, barátaink viselkedését is érdemes egy kicsit jobban megvizsgálni, sok újat tudhatunk meg róluk.

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK