=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Szakítás és gyász kapcsolata
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 09. 12:23

aszív.jpg

 Egy hosszú kapcsolat vége mindenki számára nehéz, kevesen tudják azonban, hogy a szakítás utáni tünetek igen hasonlóak lehetnek a gyászhoz. Ez persze nem véletlen, hiszen a halál nem a gyász egyetlen kiváltó oka. Egy munka elvesztése, súlyos orvosi műtét, akár egy végtag elvesztése, otthonunk vagy párunk elveszítése is mind-mind gyászhoz hasonló érzéseket válthatnak ki.

 A gyásznak öt fázisa van: a meglepettség, a tagadás, a harag, a szomorúság és az elfogadás. Ezek természetesen nem feltétlenül ilyen sorrendben következnek és minden stádium többször is előfordulhat. A gyásznak is több típusa van, az egyik a komplikált gyász, mely túllép a hagyományos gyász keretein és egészségtelen mértékben uralja az ember életét.

A komplikált gyász

Sokszor szinte lehetetlennek tűnik túllépni a gyászon, ezt az állapotot nevezi a pszichológia komplikált gyásznak, amelyetbizonyos mentális betegségek előjelének tulajdonítanak.Ebben az esetben a páciens legalább 6 hónapja gyászol. Ennek a gyásztípusnak öt több jellemzője is van. Ekkor a gyászoló minden nap akár több órát is gondol az elvesztett emberre, legyen szó halálról vagy egy kapcsolat végéről. Intenzív érzelmi fájdalom, bánat és vágyakozás kíséri ezeket a gondolatokat, illetve a gyászolónak komoly problémát okoz elfogadni a kapcsolat végét. Jellemző tünetek még a mély depresszió és a szorongás, illetve komoly gondot okoz a másokkal való bizalomteljes kapcsolat kialakítása is. Végül nem ritka, hogy az illető már a szociális tevékenységekben sem leli örömét, illetve a gyász kihatással van munkájára vagy más, a társadalomban betöltött szerepeire.

A komplikált gyász és a függőség kapcsolata

Egy 2008-as tanulmány kimutatta, hogy a komplikált gyász legtöbbször akkor alakul ki, amikor a normális gyászmechanizmus függőséggé fajul. Az természetesen furcsán hangozhat, hogy valaki fájdalmas érzelmekkel kapcsolatban alakít ki függőséget, de a helyzet ennél bonyolultabb.

A boldogság és elégedettség érzésének kialakításáért egy úgynevezett dopamin nevű vegyület felelős, amely a függőségben is szerepet játszik. De hogyan kapcsolódhat a dopamin a gyászhoz? A gyász érzése akkor alakul ki, amikor az elveszített személlyel való kapcsolatban boldogságot, örömet éreztünk. Így minden alkalommal, amikor erre a személyre gondolunk, a szervezetünk dopamint termel, de ez a reakció többé nem pozitív, hiszen az agy egy olyan részében indít be reakciót, amely a negatív érzésekért felelős. Így tehát a negatív érzésekre a test dopamin termelésével reagál, mely továbbra is fenntartja a gyász folyamatát, végül függőséghez vezet.

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK