=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A nők és a féltékenység
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 09. 12:25

félt.jpg

 Sok kapcsolat bukott már el féltékenység miatt. Legyen szó huzamosabb távollétről, vagy fel-fel bukkanó exekről, a féltékenység könnyen jön, és sokáig maradhat. Ez persze nem tesz jót egyetlen kapcsolatnak sem, hiszen amennyiben a másik fél nem adott rá okot, igazságtalannak és frusztrálónak érezheti párja viselkedését, idővel pedig végleg elege lesz belőle.

 Az okok
A legtöbben azt gondolják, hogy a nők féltékenység keltésének fő okai az éretlenség és az önzőség. Több tanulmány is kimutatta azonban, hogy amikor egy nő féltékennyé akar tenni egy férfit, annak ritkán vannak ezekhez hasonló okai, legtöbbször ugyanis a nők azért tartják fent ezt a viselkedést, hogy lemérjék párjaik ragaszkodását és szeretetét, megerősítsék kapcsolatukat.
A legtöbb párkapcsolatban szinte lehetetlen felmérni, hogy melyik fél ragaszkodik jobban a másikhoz. Dr. David Buss női féltékenységről szóló tanulmányaiban kimutatta, hogy a férfiak ritkán maradnak tovább azokkal a nőkkel, akik nyíltan rákérdeznek érzéseikre, hiszen ők tapadósnak és követelőzőnek tűnhetnek. A párkapcsolatokban a teljes őszinteség néha visszaüthet, ezért a nők egy más utat találtak, ez pedig a féltékenység generálása a másik félben.
Mindig működik?
Ez azonban, több tanulmány szerint is, csak nőknél működik. A férfiak jobban koncentrálnak a másik fél fiatalságára, szépségére és társadalmi státuszára, így ha látják, hogy partnerüknek sikere van, más is kívánja őket, gyakran jobban kötődnek a nőhöz, elkezdenek komolyabb érzelmeket táplálni. Fordítva ez teljesen másképpen működik. A nők támogatást és védelmet keresnek a férfinál, méghozzá hosszú távon, így őket elijesztheti, ha azt látják, a férfi több nővel is mutatkozik. Féltékeny férfiak elismerték, hogy több figyelmet fordítottak az őket féltékennyé tévő nőre, nehogy elveszítsék.
A férfiak féltékenységének azonban veszélyes és szomorú következményei is lehetnek. A férfiak féltékenysége az egyik fő oka a reproduktív korban lévő nők halálozásának, így a féltékenységgel való manipulálás a legkisebb agressziót is mutató férfiaknál nagyon veszélyes.
A különböző tanulmányok tehát kimutatták, hogy a nők hatékonyan használják a féltékenységet, mint eszközt párjaik szándékainak feltérképezésére, ugyanez az eszköz azonban a férfiak kezében már eredménytelen lesz, sőt ellentétes hatást érnek el vele.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK