=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Adj egyet ajándékba! (Suspended Coffee)
SEREG MARGIT
SEREG MARGIT
- 2017. 03. 09. 12:41

cafe.jpg

 Az internet több közösségi oldalán kering egy megindító történet bizonyos felfüggesztett kávékról. A weboldalakon terjedő dolgok legnagyobb problémája kivételesen ebben az esetben nem teljesült: a történet és a kezdeményezés leírása nem egy népszerű, ám minden valóságalapot nélkülöző mese. Amikor először találkoztam ezzel a szívmelengető történettel, az volt az érzésem, hogy á, ez kicsit hihetetlen, ilyen biztos nincs. De azért kíváncsiságból utánakerestem, és kiderült, hogy ez egy valóban létező, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kezdeményezés. Tulajdonképpen kellemeset csalódtam, hogy valós és hiteles történetnek találtam.

 Az „Adj egyet ajándékba!”, vagy angolul Suspended Coffee mozgalom neve és története valószínűleg sokunk számára már egyáltalán nem ismeretlen, hiszen itt-ott rálelhettünk az ezt népszerűsítő szövegre. Akik mégsem botlottak bele, azoknak egy kis, gyors összefoglaló következzen, mivel most nem szándékozom magát a történetet leírni (akit bővebben érdekel, annak a cikk alján ott van a csoportosulás Facebook oldalának a linkje). A mozgalom lényege, hogy egy ismeretlent meghívsz valamire, azaz előre fizetsz helyette. Ez a rászoruló nem ismer téged, névtelen tudsz maradni, és ami még fontosabb, te sem ismered őt. Nem tudod, hogy ki kapja az általad fizetett felfüggesztett kávét. Először persze inkább felajánlás útján megy, hiszen még kevesen ismerik, de ha elterjedt a rendszer, akkor kérheti bárki (akár egy korábbi adakozó is), ha éppen nem engedheti meg magának. 

 
Persze nem szükséges, hogy az általad kifizetett dolog kávé legyen. Rendelhetsz teát, levest, pizzát, vagy lényegében bármit, amit az adott hely ad vagy te gondolni tudsz. Az étel, az ital, főleg a meleg folyadék sokat segíthet főleg az ilyen hosszúra nyúlt télben, de valójában csak az ajándékozók fantáziája szab határt. Ily módon az előre fizetés vonatkozhat lényegében bármire, amit minden névtelen adományozó saját anyagi keretének és kedvének megfelelően választhat ki. A mozgalomban való részvétel önkéntes, csupán annyit érdemes tudni, hogy hol lehet élni ezzel a lehetőséggel.
 
Valójában az Adj egyet ajándékba! vagy Suspended Coffee mozgalom egy mindenki számára előnyös helyzetet teremt: a rászoruló ingyen juthat olyasmihez, amire neki nem lenne pénze, a szolgáltató sem veszít semmit, hiszen az ajándékba adott dologért valaki már korábban fizetett, ráadásul a legtöbb emberek szeretnek barátságos, emberszerető környezetben fogyasztani, így a mozgalomban részt vevő vendéglátóhelyek számára egy jó, emberségükre építő reklám lehet. Az adakozó számára az élmény a fontos, az adás, az ajándékozás élménye, egy pillanatra ő lehet a névtelen jótékonykodó, bőkezű, titokban maradó segítő, ami nagyon kellemes érzés.
 
Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy adni igenis jó. Azért tartom nagyon jó lehetőségnek az „Adj egyet ajándékba!”-mozgalmat, mert önzetlenségre serkenti az embereket, és segít nekik abban, hogy felismerjék, milyen jó adni. Nemcsak meghatározott ünnepnapokon barátoknak, családtagoknak, ismerősöknek, hanem tulajdonképpen idegeneknek is, anélkül, hogy túl nagy erőfeszítést kéne tenniük. Hiszen nem kell válogatni, elcipelni a megunt ruhákat, felszereléseket, hanem elég csak eggyel többet rendelni. Ami azért valljuk be, nem igényel se nem túl sok időt, figyelmet vagy energiát.  
 
Az iskolában sok osztályban játsszák karácsony közeledtével azt, hogy a gyerekek kihúzzák egymás nevét, és mindenki elrejtett, váratlan és apró ajándékokkal kedveskedik általa húzott társának a lehető legnagyobb titokban. Persze karácsony előtt kiderült az „ajándékozó angyalka” neve. Az „Adj egyet ajándékba”-mozgalom ehhez a régi élményhez hasonlít: apró ajándékok, kedves gesztusok névtelenül, annyi különbséggel, hogy az adakozó személye rejtve marad, és nemcsak karácsony előtt érezhetjük át, hogy milyen jó érzés adni.   

Link a magyar kezdeményezés Facebook oldalához:
 

 

A blogbejegyzést SEREG MARGIT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK