=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Lehetőség az élethosszig való tanulásra: Online egyetemi kurzusok
SEREG MARGIT
SEREG MARGIT
- 2017. 03. 09. 12:44

black.jpg

 Az életet végigkísérő tanulás szerepét nem győzik hangsúlyozni.  A tanulásra azonban nehezen adunk ki pénzt, és töltjük vele az időnket, ha amellett a mindennapjainkban kell helytállnunk. Sokszor fellelkesedünk és beiratkozunk valamire, de aztán a harmadik óra után megunjuk, feleslegesnek tartjuk és még a kedvünk is elveszik. Nem biztos, hogy a hét meghatározott órájában szívesen ülünk egy tanteremben hozzánk hasonlóan fáradt, és némileg kedvüket vesztett emberekkel. 

 Mi lenne akkor, ha ingyen tanulhatnánk? Annyit kellene szocializálódnunk, amennyire mi szeretnénk? És mi lenne akkor, ha mi oszthatnánk be a tanulásra szánt időnket? 

 
Az ilyenekre általában lemondóan legyintünk, és azt mondjuk, jól van, túl szép, hogy igaz legyen. Azonban úgy tűnik, hogy az internet használatával erre is lehetőség nyílt, bár egyelőre csak angol (esetleg francia) nyelven érhetőek el a nemzetközi, online, egyetemi kurzusok. 
 
Négy hete jelentkeztem én is egyre, a kíváncsiság hajtott, illetve az egyetemi tanulmányaim iránt érzett enyhe mértékű nosztalgia. Most úgy döntöttem, hogy bár még van körülbelül két hét, amit ezen a kurzuson töltök, mesélek egy kicsit az eddigi tapasztalataimról. 
 
Nos, az egyetemi hangulatból egyedül a közösség hiányzik, amit csak hosszú évek közös tapasztalata adhat meg. A többiekkel azonban lehet beszélgetni, lehet segítséget kérni. Az online képzésről elmondható, hogy bárki, bármilyen kurzusra jelentkezhet egy rövid és ingyenes regisztrációt követően.  Nem kell papírt lobogtatni, vagy felvételi tesztet írni. Szükségszerűen ez azzal jár, hogy nem kell a szakmánkhoz illő anyagot választani (én például filmelmélettel kapcsolatos kurzusra iratkoztam be). A lényeg, hogy a jelentkező tudjon időt szánni rá, és szívesen foglalkozzon az online tanulmányaival. Az órák leírásánál megtalálhatjuk, hogy mennyi időt fog elvenni a hetünkből, illetve, hogy az itt oktatott anyagok szerzői jogvédelem alá esnek, tehát engedély nélkül nem adhatjuk tovább, viszont másoknak boldogan ajánlhatjuk a kurzust. 
 
Az oktató magyarázatát videókon keresztül követhetjük, így bár ő nem láthatja a tanítványait, mi láthatjuk őt.  A kurzus végén feleletválasztós tesztet írunk, amivel igazoljuk, hogy tanultunk is belőle valamit, és nemcsak altatónak használtuk esténként. 
 
A négy hetes tapasztalatomból (ami nem sok, de eddig mindenképp érdekes) bárkinek tudom ajánlani, aki nem az elismerésért, hanem sokkal inkább a tanulás szeretetéért tanul. Mindegy, hogy a tananyag összefügg-e a képzettségünkkel, mindig valami újból tanulunk. A tanulás pedig élesíti az agyunkat és szélesíti a látókörünket.  Amiatt, hogy az időnket mi oszthatjuk be, ránk van bízva, hogy mennyit és mikor akarunk vele foglalkozni, így minden rajtunk, a saját motivációinkon és kitartásunkon múlik. 
 
A részvétel bárkinek lehetséges, és nem kell egy-egy jó kurzusért mindenkivel megverekedni; az egyetlen negatívum, hogy ez az oktatási forma egyedül csak angolul jelent meg (bár a videókhoz biztosítanak többféle feliratot), mégis ez egyelőre az érdeklődő, de angolul nem beszélő tömegeket kizárja az oktatásból. Csak remélni tudom, hogy a későbbiek során mindez változni fog, és más (akár hazai) egyetemek is felfedezik az internet adta lehetőségeket. 

Bővebb információ a kurzusról ITT.

 

A blogbejegyzést SEREG MARGIT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK