=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Kulcs a sikeres állásajánlathoz - 1. rész
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 09. 12:46

zöld.jpg

 Az önéletrajz és ami mögötte van

Ez az az időszak, amikor sok fiatal érettségizik le sikeresen/ fejezi be az egyetemet, és elérkeznek ahhoz a ponthoz, amikor szükség lenne egy jó állásra, legyen az csak egy ideiglenes nyári munka, vagy az első lépcsőfok a karrierjük létráján. 
A jelenlegi gazdasági helyzetben nyilván nem kell hangsúlyozni, hogy nem egyszerű ezt az akadályt sikerrel venni, hiszen a pozíciók száma korlátozott, ellenben a jelentkezések száma kiugró. Természetesen bizonyos (hiány)szakmák fiatal képviselői előnyt élveznek (orvosok, mérnökök, informatikusok), a többségnek azonban küzdenie kell, érdemes tehát tudatosan nekiállni a keresésnek, és készülni rá.

Képességeink tudatában


Az álláskeresést célszerű nem „azonnal beleugrok a sűrűjébe” hozzáállással kezdeni. Érdemes rászánni egy kis időt, vagy akár néhány napot arra, hogy végig tudja gondolni mindenki, mi is lenne a megfelelő, vagy még inkább reális cél, illetve ez mennyire közelít a vágyott pozícióhoz. Ha csak ideiglenesen, nyárra keres egy diák vagy egyetemista munkát, akkor talán könnyebb helyzetben van, ha elég rugalmas és kompromisszumkész.

Ha azonban már egy vagy több diploma, vagy szakma birtokában áll neki valaki a keresésnek, az egyértelműen nagyobb felelősséggel is jár. Megfelelő önismerettel, és a piaci igények alapos feltérképezésével elég pontos képet lehet arról alkotni, hogy kinek, milyen állás lenne a megfelelő. Örömteli eset, ha ez egyezik az elképzelt, ideális munkakörrel, de ha némileg távolabb áll tőle, az sem baj, hiszen lehet hosszú távú terveket készíteni.

Kreatívan

Ha sikerült leszűkíteni a kört egy-két megpályázandó munkakörre, akkor sorra lehet venni azokat a cégeket, vállalatokat, vállalkozásokat, akiknél létezik ez a pozíció. Megnézni, van-e üresedésük, vagy épp ellenkezőleg, megkeresni a HR-osztályt, és elküldeni nekik egy önéletrajzot.

De nem mindegy, hogy mit tartalmaz az önéletrajz. Nyilván nagyon sok Olvasó által ismert tény, hogy a pozíciókra beérkező hatalmas mennyiségű jelentkezések miatt egy személyzetisnek maximum 1-2 perce (vagy ennél is kevesebb) van átfutni egy-egy önéletrajzot és jó néhány esetben a kísérőlevelet. Nem érdemes tehát egy sablonos verziót elküldeni, hiszen csak egy lesz a több 100 közül, sokkal inkább lehet fókuszálni az olyan megoldásokra, amelyek megtartják a formai kereteket, mégis újításokat, kreatív vonalat visznek bele.

Természetesen a személyiséget mind a cv, mind a motivációs levél nagyon jól visszatükrözi, érdemes tehát „óvatosan” nyúlni az olyan elképzelésekhez, amelyek távol állnak a számunkra elfogadhatótól.

Utolsó simítások


Egy jó önéletrajz már fél siker, de ha tele van szerkesztési, helyesírási hibával, akkor azzal rögtön az ellenkező hatást sikerült elérni. Fontos átolvasni, akár másnak is megmutatni. Nyilván nem lehet minden álláshirdetésre ugyanazt az dokumentumot elküldeni, így főként a motivációs leveleket érdemes „cégre” szabni, illetve az önéletrajzban is oda helyezni a hangsúlyt, ahol arra éppen szükség van. A cél, hogy ezáltal el lehessen jutni egy (legalább) telefonos interjúig.

 

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK