=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A meddőség és a női lélek
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 12:58

Terhes.jpg

Soha nem látott méreteket öltenek manapság a reprodukciós problémák. Ennek egyik oka abban keresendő, hogy a különféle női megbetegedések (hüvelyi fertőzések, női szervi daganatok, ciszták) száma is rendkívüli módon megnövekedett az utóbbi években, a másik ok viszont egyértelműen a lelki problémákra vezethető vissza.

Azt sem lehet egyértelműen tagadni, hogy a két dolog összefügg, azaz a női lélekben jelentkező konfliktusok okai lehetnek a női nemi és szaporítószervi bajok megszaporodásának, illetve hogy a kialakult problémák okoznak lelki gátakat.

Bár nem pszichológiai terület, de fontos említést tennünk arról, hogy a női szervi problémák okozói között megtalálhatjuk a különféle káros kemikáliákat tartalmazó betéteket és tamponokat, mosószereket és textilfestékeket, amelyekkel ezek érintkezésbe kerülnek, továbbá a különféle hormontartalmú készítményeket (fogamzásgátlók, hormongyógszerek), amelyek fogyasztása nagyon megnövekedett az utóbbi évtizedekben.

A világban paradigmaváltás zajlik, ezt mondák a filozófusok és a lélekbúvárok. Ez az értékek átrendeződését jelenti, amelybe beletartoznak a férfi-női szerepek a párkapcsolaton és a társadalmon belül, a női minták és feladatok, az általános emberi életfeladatok és a hozzájuk kapcsolódó eszközök is. A felnövekvő női nemzedék sokszor tanácstalan, hiszen erős pressziót kap a társadalom részéről a férfias önérvényesítésre, míg esetleg ösztönei vagy a családja az anyaszerep felé terelné. Nehéz összeegyeztetni a munkát és a magánéletet, de sokaknak a gazdasági válság éveiben a megélhetése is veszélybe került.

Nagyon sok a feszültség a párkapcsolatokon belül is. A korábbi alá-fölérendeltségi viszonyból a házasságok lassan egyenrangú felek kapcsolatává válnak, de ezekért a tartalmas és gazdag kapcsolatokért nagyon meg kell küzdeni. Nem azért, mert nehéz ilyen párt találni, hanem azért, mert az ilyen jellegű kapcsolódások kialakítása csak akkor lehetséges, ha az ember jól ismeri önmagát, kész a belső útjait járni, feltérképezni adottságait, vágyait és igényeit, akár a szenvedést vagy az ego feladását is vállalva a fejlődésért.

Gyakori, hogy az átmeneti reprodukciós problémák, amelyek nem szervi alapokon alakultak ki, pszichológus vagy más, a lélekkel foglalkozó szakember (kineziológus stb.) segítségével sikerrel gyógyíthatók. Érdemes az anyaszerepre törekvő hölgyeknek megkeresni az eszközöket, amelyek segítségével képesek elmerülni saját lelkivilágukban, megkeresni az ott őrizgetett és feldolgozatlan élményeket, konfliktusokat, így elősegítve a befogadás készségét és az anyává válást.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK