=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A szülés utáni depresszió négy jele
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 09. 13:04

depi.jpg

Életünk területei közül talán a szülés az egyik legfontosabb, amellyel kapcsolatban a társadalmi sztereotípiák megdönthetetlenek. A túláradó boldogság, a rózsaszín felhő, az elégedett kismama képe a mosolygó kisdeddel a karján ennek a rendkívül fontos időszaknak csak a szeletei, ugyanakkor természetesen a legszebb pillanatai a kialvatlanság, a küzdelem és aggodalom mellett.

Nagyon sok újdonsült (főleg első gyermekes kismama) érzi rossz anyának magát, ha a gyermek életének első hónapjaiban elkeseredettséget, csalódottságot, mérhetetlen fáradtságot vagy fásultságot érez a túláradó boldogság helyett.

A szülés utáni enyhe hangulatingadozás teljesen természetes dolog. Köszönhető egyrészt a hormonok játékának, de abból a helyzetből is következik, hogy a kismama a lelke mélyéig felkavaró élményeken esett át, illetve hogy a szülőpáros élete gyökeresen megváltozik a csöppség érkezésével. Természetes, hogy a pár időnként túlzottnak érzi a rájuk szakadó felelősség terhét, és az is, hogy az álmatlan éjszakák következtében hamar kimerülnek.

A szülés utáni depresszió azonban ennél súlyosabb állapot, viszont nagyon fontos, hogy gyorsan felismerjük, mert beláthatatlan következményei lehetnek. Szélsőséges esetben az anya kárt tehet magában vagy a gyermekben is.

A szülés utáni depresszió 4 félreérthetetlen jele

1. kényszerképzetek

A kényszerképzetek olyan rögeszmék, amelyek nagyrészt vagy teljesen alaptalanok, a kismama mégis teljesen a hatásuk alá kerül. Ezek szólhatnak olyasmikről, amelyek az életét vagy a párkapcsolatát fenyegetik (megcsalja a párja, nem tudják eltartani a gyereket), vagy saját magával kapcsolatosak (rossz anya, képtelen felnevelni a gyerekét, rossz hatással van a gyerekre stb.)

2. az állandó kimerültség pánikrohamokban kulminál

A pici baba mellett a kimerültség természetes, hiszen gyakori, hogy éjjel is többször kelni kell a gyerekhez. Ugyanakkor érdemes arra figyelni, hogy amikor a bébi alszik, az anyuka is megnyugvásra leljen és ne hajtsa túl magát. A pánikroham nem csak fáradtságra, hanem idegkimerültségre is utal.

3. a kismama túlzottan elhanyagolja saját magát

Az is természetes, hogy az újdonsült anyukának sok mindenre nincs ideje, ami saját maga ellátásával kapcsolatos. Ugyanakkor, ha alapvető szükségleteit is elhanyagolja, az egyrészt nagyon gyorsan lerontja a testi állapotát, másrészt figyelmeztető jel.

4. szorongás, félelem, gyakori sírás vagy permanens levertség

Érthető, ha a kismama a feszültségeit időnként sírással vezeti le, de ha bizonyos mértéket meghaladnak a rohamszerű sírógörcsök, szorongás álmatlanságot okoz vagy úgy tűnik, hogy semminek sem tud örülni, az depresszióra utalhat.

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK