=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Esztétika és testkép
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 13:16

Nők.jpg

Kezdjünk néhány meghökkentő adattal. A világon az első – 1962-ben elvégzett – mellnagyobbító műtét óta becslések szerint 10 millió ilyen operációt hajtottak végre (mintha egész Magyarországot megoperálták volna...). A szépészeti beavatkozások legkorábbi ideje a bevezetésük után egyre fiatalabb évekre tolódott, olyannyira, hogy 2012-ben Olaszországban már törvényt is hoztak arról, hogy kiskorúakon nem lehet ilyen operációt végrehajtani.

A világ összes országában egyre népszerűbbek a plasztikai beavatkozások, és mivel az áruk folyamatosan csökken, egyre szélesebb néprétegek számára elérhetőek. Gyakori, hogy a gyereklányok érettségi ajándékként már nem autót, hanem mellplasztikát kérnek.

Honnan ered, és hova vezet ez a hátborzongató új trend? Miért gondolják olyan sokan, hogy ha megváltoztatják a testüket, az egyértelműen együtt jár az elégedettségük szintjének növekedésével? Miért van a fiataloknak olyan torz önértékelésük, amelyet követve már az életbe való kilépés hajnalán élni kívánnak a plasztikai sebészet nyújtotta lehetőségekkel?

Évek óta hangos a sajtó az irracionális külsővel rendelkező topmodellek által keltett, a testkép torzulását okozó hatásoktól. Néhány évtizeddel ezelőtt az evés zavarok (bulimia, anorexia) okát látták benne, napjainkban pedig a plasztikai sebészeti beavatkozások magas számának okát. Valójában ez az eltorzuló testtudat jóval több okra vezethető vissza ennél.

A tökéletességre való törekvés – amely valójában az aktuális és múlékony társadalmi ideál megcélozása – napjainkban egyre nagyobb nyomást gyakorol mindkét nemre. Az igények és az egyre táguló lehetőségek találkozása arra készteti az embereket, hogy az okok és a következmények felgombolyítása nélkül, úgy változtassák a testüket, mintha egy pulóvert cserélnének le.

A külsőségek idealizálása, a szépség bálványozása, az ápoltság fogalmának átalakulása a szépségipar olyan ágazatainak köszönhető, amelyeket az innováció révén jelentkező lehetőségek termeltek ki. A plasztikai sebészeten kívül a kozmetikai tetoválásra, a hajfestés vagy műhaj készítésére, a műkörmök építésére mind-mind olyan iparágak épülnek, amelyek saját megélhetésük érdekében sulykolják: az alapvető ápoltsághoz ők elengedhetetlenek.

Természetesen a testkép kialakulásában ezen kívül még számos dolog szerepet játszik, mint a férfi és női szerepek átrendeződése, az emberek általános elbizonytalanodása saját értékeikben, az önbecsülés háttérbe szorulása.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK