=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mi az a lelki higiéné?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 13:20

pillangó.jpg

Ellentmondásos világban élünk. Egy részről mindenekfelett értékeljük a teljesítményt, ha valaki legyőzi önmagát (és minden saját magával kapcsolatos igényét), más részről bizonyíthatóan egyre sérülékenyebbé válunk lelki, és ennek következtében testi szinten. Egyre többet hallhatunk arról, hogy a betegségek (legalábbis egy részük) a lélekben gyökerezik, és ezzel bátran párhuzamba állíthatjuk a folyamatosan romló egészségügyi statisztikákat, a rémisztő halálozási adatokat.

A korábbi évtizedekben az ember sérülékenységét első sorban a városi életmód kialakulása, a természettől és a természetes ritmusoktól való elszakadás okozta. Napjainkra ez tovább fokozódott, mindannyiunk munkahelyén elvárás a hullámzásmentes magas színvonal és a permanensen növekvő teljesítmény. Emellé társulnak az eleve emberfeletti és folyamatosan fokozódó elvárások, a szinte mindenhol jellemző munkahelyi stressz, és a magánélet területére is bekúszó aggodalmak (megélhetéssel, időbeosztással stb. kapcsolatban).

A minden fronton megnövekedett terhelés egyre kevésbé hagy teret az élmények, fájdalmak, örömök, csalódások feldolgozásának, így az ember egyre több terhet cipel, ahogy az évek múlnak. Elfelejtkezünk arról, hogy a pozitív élményeket is meg kell emészteni, a negatívakat pedig fel kell dolgozni és integrálni a személyiségünkbe. Így az ember lassan túlélőgéppé válik ahelyett, hogy megélné az életét, formálódna és fejlődne.

A lelki higiéné feladata, hogy minket érő behatásokat addig-addig forgassa, elemezze és emésztgesse, amíg azok elfogadhatóvá válnak számunkra. Addig keresse az összefüggéseket, amíg élményeink láncolata egy életutat adnak ki, amely jó esetben fejlődési folyamatot fed. Aki lelkében „higiénikus”, az törekszik arra, hogy folyamatosan rendet tartson, mérlegeljen és konzekvenciákat vonjon le, miközben egyre jobban megismeri és „birtokba veszi” saját magát.

Az önismeret rendkívül fontos, hiszen az teszi lehetővé, hogy a saját életünket éljük, és idővel képesek legyünk felelősségteljes döntések meghozatalára, amelyek következményeit is képesek leszünk teljes mellszélességgel vállalni. A lelki munka és a belső útjárás teszi lehetővé, hogy az élénk táruló lehetőségek közül pontosan azokat választhassuk ki, amelyekre szükségünk van, minket szolgálnak. Ez az út az elégedettség, a folyamatosan gazdagodó, harmonikus élet felé.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK