=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A gyász és a hozzá kapcsolódó teendők
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 13:22

gyász.jpg

Gyakori, hogy a halálesetet hosszú, félelmekkel és szenvedéssel teli időszak előzi meg, amelynek végén a távozás mindenki számára megkönnyebbülést jelent. Az sem ritka eset, hogy szerettünket ereje teljében és teljesen egészségesen ragadja el a halál. A két szélsőség között még számtalan átmeneti eset is előfordulhat, és szinte minden esetben, ha hallunk valakinek az eltávozásáról, önkéntelenül próbáljuk elképzelni a gyászoló hozzátartozókat.

Az előbbi esetben nehéz azt elképzelni, hogy a töméntelen megterhelő teendőt, ápolást hirtelen mi válthatja fel az életünkben, az utóbbi eset pedig annyira bénító, hogy el sem tudjuk képzelni, hogyan lehet belőle továbblépni. Az idő mindent megold – ez a mondat szinte minden ilyen alkalommal elhangzik valaki szájából, csak éppen azt nem tudjuk, hogy „hogyan húzzuk ki odáig”.

Az ember reakciója a fájdalomra alapesetben kétféle lehet: az egyik (és gyakoribb) a menekülés, a másik a bátor szembenézés. Az előbbi eset tökéletesen emberi reakció, a cél a fájdalmas terület tehermentesítése. Átmenetileg nem is baj, ha ezt alkalmazzuk, de hamarosan eljön az az idő, amikor tovább kell lépnünk, szembe kell néznünk, át kell élnünk a fájdalmat, sőt végül készen kell lennünk elengedni is.

Mind a három szakasz az ún. gyászmunka része. A gyászmunka valamely veszteség tudatos feldolgozása, az a törekvés, amely a halált, a hiányt és az összes hozzá kapcsolódó érzelmet, indulatot és gondolatot integrálni hivatott a személyiségünkbe anélkül, hogy ott maradandó károsodásokat okozna. Rendkívül fontos feladat ez, amelyet sokan sajnos elhanyagolnak, vállalva ezzel, hogy akár generációkon is átörökítenek egy-egy feldolgozatlan veszteséget.

A gyászmunka egyik legfontosabb feladata annak elfogadtatása, hogy a halál örökre szól. Az ember számára ez felfoghatatlan, hiszen nincs lehetősége megtapasztalni, csak a múló idő során, miközben újra és újra nekifut a feldolgozhatatlan feldolgozásának.

Gyászmunkát végezhetünk magunkban is, de ha túlságosan nehéznek bizonyul, forduljunk bátran szakemberhez, vegyünk részt ilyen jellegű csoportokban, hiszen az az érzés, hogy nem vagyunk egyedül a tapasztalatainkkal, még a legirracionálisabb helyzetekben is segítséget nyújthat.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK