=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Átnevelőtáborok - gyerekkínzás a gyerek érdekében 2.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 13:52

Lego.jpg

Amit a szülők tudnak, hogy meglehetősen sajátságos pedagógiai módszerekkel történik, itt a nevelés, amelyek nem mindig sorolhatóak a „civilizált” kategóriába. Ilyen a túlzott fegyelem, a kegyetlenség, verés.
Amit ők sem tudnak – bár lehetővé teszik, hogy a gyermekeiket ezeken a helyeken minden alapvető joguktól megfosztják, megalázzák és kihasználják.

Az eszközök egy része a katonai kiképzőtáborokhoz hasonlítható, hiszen a módszertani alap itt is az egó megtörése. Ez történhet aktív és passzív módokon: az előbbi csoportba az ütlegelés, fizikai igénybevétel – munka vagy sport, ordítozás, kemény hangvétel, az utóbbiba az alvás- és ételmegvonás, a gondoskodás hiánya (pl. meleg ruha egyéb szükségletek biztosítása) tartozik.

És az eredmény?


Attól függően, hogy milyen fajsúlyú az adott hely, és mennyi időt kénytelen a gyerek ott tölteni változó lehet a hatás. Aránylag rövid idő alatt a célzottnak pont az ellentétét érik el, hiszen az uniformizálás és elnyomás rövid távon az egó védelmét, felerősödését vonja maga után.
Hosszabb távon valószínűleg lelkileg-érzelmileg sérült embereket „gyártanak”, akik különféle pszichés és idegrendszeri szimptómákat is produkálhatnak, egyéni érzékenységtől függően.

Ha az a társadalom (és a szülők) célja, hogy robotként funkcionáló, könnyen befolyásolható, kiszámítható generációkat neveljen, akkor jó módszereket talált az átnevelőtáborokkal, bár a módszer nem 100%-ig üzembiztos. A sérült felnőttek kezelése, a pszichopaták esetleges romboló tevékenységének elviselése óriási terhet ró a társadalomra.

De ha valóban jó szándék vezeti a szülőket, akkor nagyon szomorú, hogy nincs tudomásuk arról, hogy egy-egy ilyen tábor komolyabb rendellenességeket alakít ki a gyermekben, mint amikkel adott esetben rendelkezett.

Mi a hiba?


A gyerekek elsődleges nevelési módja a szeretet, az odafigyelés és a pozitív megerősítés. A rideg és agresszív hozzáállással, a brutalitással valamint az elnyomással negatív tanulási folyamatot indítunk el benne, amely nem megértésen és elfogadáson, hanem félelmen alapul. Ha ebben nő fel, később ő is így fogja intézni az ügyeit (már ha nem lesz az „intézet” befolyása alatt), és másokkal is így fog bánni (ő is ilyen szülő lesz): hatalmi eszközökkel tesz pontot majd a problémák végére a megértés és felgöngyölítés helyett.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK