=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A válás férfiszemmel
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 13:26

válás férfi.jpg

Akárki adja is be végül a válókeresetet, mind a két fél hibás a házasság összeomlásában. Mindannyian tudjuk ezt a tényt, mégis igen gyakran megfeledkezünk róla, különösen akkor, ha mi magunk vagyunk egy a „válótársak” közül.

A sértettség, megbántottság, düh, önmarcangolás, bosszúvágy és sok más olyan érzelem, amely a házasság (vagy bármely párkapcsolat) végét kíséri, megnehezíti azt, hogy szembenézzünk az eseményekkel és élményekkel úgy, ahogy voltak, és eszerint értékeljünk valamint integráljunk a feldolgozás során.

A férfiak az egyik, a nők a másik bolygóról jöttek, ez a kétezres évek elejének egyik népszerű tézise volt, amely érzékletes képben fogalmazta meg azt, hogy mennyire más értékrenddel, mozgatórugókkal rendelkezik a két nem. Ezek az eltérések jellemzőek az élet minden területén, így a munkában, magánéletben, társadalmi szerepekben és a házasságokban (majd esetleg a válásban) is.

A férfiattitűd

A férfiak többnyire a teljesítmények szemszögéből látják a világot, számukra a nő kiválasztása, meghódítása és feleségül vétele is vitathatatlan eredmény. Szívesen veszik a vállukra a család fenntartásának és biztonságba helyezésének terhét, miközben boldogan felveszik a kesztyűt a munka területén is, ha arra adódik alkalom. Mindeközben folyamatosan másokhoz méregetik magukat, hiszen a versengés is a vérükben van. A gyermekek érkezése olyan mély csatornákat nyit a lelkükben, amelyekről ők maguk sem tudtak, mégis boldogan hagyják a szívüket elolvadni egy csöppnyi gyermek érdeklődő tekintetének oltárán.

Mit veszít egy férfi a válással?

Attól függetlenül, hogy a férfi maga rendítette-e meg a házasság bástyáját (mondjuk egy másik nő bevonásával) vagy a felesége választott az élete folyásának másik irányt (miközben férje szerelemmel a szívében próbálja megőrizni a család egységét), a férfi a nővel választásokat, elhatározásokat, ígéreteket, hitet, önfeláldozást, fogadalmakat, terveket, vágyakat veszít. Mérhetetlen kudarcként éli meg, hogy el kell döntenie: ő választott rosszul vagy végletesen elrontott valamit.

A férfi a családdal olyan körülményeket, energiákat, hangulatokat veszít, amelyet egyedül pótolni képtelen, míg a feleség, pláne ha gyermek(ek) is van(nak), továbbviszi ezt a vonalat. Sok férfi képtelen feldolgozni azt, hogy elszakad a gyerekeitől, még ha nem is végérvényesen, de megszűnik velük a mindennapi életközössége.

A hirtelen leomló család kiveszi a férfi életéből a küzdés értelmét, a családapa szerepének megbecsültségét, annak az érzetét, hogy minden mozdulatát a szeretteiért tehet meg.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK