=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Varázslók és boszorkányok
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 09. 13:46

timthumb.jpg

 A gyermekkor nem a születéstől egy adott életkorig tart, és annál a bizonyos életkornál

A gyermek felnő, és elfelejti a gyermeki dolgokat.
A gyermekkor a királyság, ahol senki sem hal meg.
 Edna St. Vincent Millay

 Bizonyára sok olvasó kezében megfordult már egy-egy Harry Potter kötet, és lehet, hogy letehetetlennek bizonyult. A regényből készült filmeknek a hetekben kerül a mozikba az utolsó része, amelyben minden titokra fény derül. A kérdés az, hogy miért is ilyen vonzóak számunkra ezek a különös lények, és miért nem tudjuk letenni ezeket a könyveket? Minek is köszönheti a népszerűségét, és mi ennek a lélektani háttere?
    
A pszichológia tudománya a folyamatos fejlődés révén a 60-as években egy új irányzattal gazdagodott. A “negyedik erőnek” is nevezett mozgalom a transzperszonális pszichológia néven vált ismertté, létrejöttét sok tényező befolyásolta. Kezdetét két dátumhoz köthetjük: 1969, Abraham Maslow és Anthony Sutich létrehozzák a Journal of Transpersonal Psychology című folyóiratot, ill. 1972-ben megalakul a Transzperszonális Pszichológiai Társaság.

Miért is fontosak ezek a dátumok tulajdonképpen? Láthatjuk, hogy majdnem fél évszázaddal ezelőtt a tudósokat intenzíven foglalkoztatta az a gondolat, hogy az önismeret nem csak abból áll, hogy a saját belső valónkat fedezzük fel, hanem a személyiségünk olyan aspektusait, amelyek túlmutatnak rajtunk. Transzcendens élmények, vagy ahogy Maslow fogalmaz “csúcsélmények” ezek. Nagyon egyszerűek, mégis összetettek. Ezt az egységélményt úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy teljesen elmerülünk valamiben, a külső környezetet kizárjuk, ugyanakkor, paradox módon ebben a pillanatban éljük meg önmagunkat a legteljesebben.


A tudományos háttér mellett nagyon fontos a népmesei hagyomány is. A meséket általában 8 csoportba soroljuk, és ezek közül a legkedveltebb műfaj a tündérmese (vagy varázsmese, mágikus mese „legkedveltebb alakjai a természetfölötti, vagy emberfölötti tulajdonságokkal rendelkező lények, valamint a csodálatos segítőtársak és varázstárgyak” (Boldizsár, 2003: 9). „Meseállományunk mintegy ötven százalékát alkotják. Tipikus motívumai a csoda, a titokzatos segítség, a varázsos átváltozás, az óriások, a veszélyt jelentő kendők, a boszorkányok, a halottak életre keltése. A tündérmesék tanítása, hogy infantilis magatartásunkat feladva váljunk éretté.” (Büki, 1999/4: 13-14)

A hátteret megismerve talán magyarázatot kapunk arra, hogy miért is annyira vonzóak ezek a történetek nem csak egy gyermek, hanem egy felnőtt számára is. Eltérő üzentet közvetítenek, viszont a meséknek megvan az a nagyszerű tulajdonsága, hogy mindig annyit értünk meg belőlük, amire éppen szükségünk van. Mindenki számára van mondanivalójuk, ha befogadó fülekre találnak.

Harry Potter történetének ennél mélyebb vetületei is vannak, de az a legnagyobb előnye, hogy bármilyen háttérrel rendelkező gyermek talál benne azonosulást, ill. egy felnőtt is átélheti a kalandot, a fantasztikumot, és eközben észre sem veszi, elmerül a képzelet világában, és elfelejti a mindennapi gondokat. Végigkövethetjük a hét kötet során egy fiú személyiségfejlődését sok-sok akadályon, és megpróbáltatáson keresztül. Olyan ő, mint a legkisebb királyfi. Belép az ismeretlenbe, és nagyon kemény küzdelem árán (legfőképp önmagával, ill. a saját félelmeivel) elnyeri méltó jutalmát. Varázslatos - képzeletbeli dolgok ezek, ugyanakkor minden korosztály számára szolgálnak  tanulsággal.Forrás:
BOLDIZSÁR ILDIKÓ (2003): Varázslás és fogyókúra. Didakt Kiadó, Debrecen
BÜKI P. (1999): A népmese és a gyermek. Fordulópont, 4, 12-28
Magyar Népmese katalógus kötetei. Kiadta a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutató Csoportja 1987. és 1990. között Budapesten, Kovács Ágnes vezetésével.
WILBER, KEN (2006): Mi a transzperszonális pszichológia? A transzperszonális élmények szimbólumai. In: Bevezetés a transzperszonális pszichológiába, Válogatás Abraham H. Maslow, Roberto Assagioli, Ken Wilber írásaiból, Ursus Libris.

 

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK