=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Amikor nem a pénz beszél
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 09. 14:43

timthumb.jpg

 „We make a living by what we do, but we make a life by what we give”

szabad fordításban: „Azzal keressük a kenyerünket, amit csinálunk, de az életünket az határozza meg, amit adunk”.

Winston Churchill


„Az Európai Bizottság a 2011-es esztendőt az Önkéntesség Európai Évének nyilvánította”. Fontos beszélni erről a témáról újra -  egy korábbi cikkben már bemutattuk a proszociális viselkedés és az altruizmus jelentését, és tudományos hátterét
, most egy kicsit másabb, gyakorlatibb szemszögből világítanánk meg.

 Önkéntesen

A hangsúlyt most az önkéntesen végzett munkák kapják, ill. minden olyan gyűjtés, amellyel valaki, vagy valami életét jobbá tudjuk tenni. A világ számos országában egyre több olyan ember van, aki ha pénzzel nem is, de a munkájával tud segíteni a környezetének. Nagyon sok erre szakosodott szervezet van, akik több, jól bevált rendszeren keresztül gyűjtenek pénzt, ill. adományt a rászorulóknak, vagy állatoknak, egyesületeknek. Egyre szaporodnak az webes kezdeményezések, ill. oldalak is, amelyek arra hivatottak, hogy közvetítsék az önkénteseket a különböző szervezetekhez, bemutasság a lehetőségeket. 

Szervezett formában

Az ilyen szervezetek – charityk – fő feladata, hogy felajánlások útján, önkéntesek munkájával gyűjtsék a kiemelt célra a támogatást. Sok esetben bolthelyiséget bérelnek, amiben természetesen önkéntesek dolgoznak, és az általában környékbeliek felajánlásait (ami sok esetben akár csak este leraknak az ajtó elé, és magától értetődően az másnapig ott is marad) árulják, tiszta, szép környezetben. Nem kell nagyon elhasznált dolgokra gondolni, hiszen szerencsére elég sokan megtehetik, hogy időnként megszabadulnak egy pár ruhadarabtól, és azt jótékony célre ajálnják fel. De az asztaltól a bögréig minden megtalálható az ilyen helyeken, a kereskedelmi áraknál kedvezőbben.

Kulcsfontosságú tényező a charityk esetében a humán erőforrás. Nagyon sokan – teljesen változó korú emberek – vállalkoznak önkéntes munkára, mindenkinek más a motivációja és a háttere. Nem kapnak érte semmilyen anyagi juttatást, csupán elismerést, megbecsülést, és referenciákat. A motiváció sokféle lehet: visszatérni később a fizetett állásba, de addig sem ül tétlenül valaki, vagy például az idősebbeknek társaságot, elfoglaltságot nyújt ez a fajta munka, és nem mellesleg, a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat. 

Nem csak ilyen helyeken van lehetőség az önkéntességre, hanem egyre több helyen hirdetnek ilyen pozíciókat, és nagyon fontos, hogy semmiképp nem az a cél, hogy kihasználják azt, aki „ingyen” dolgozik, hanem egy jó cél érdekében teszik ezt. Azon túl, hogy elismerést, megbecsülést, referenciát kap egy önkéntes, ő maga is sok tapasztalattal, ismerettel gazdagodik a környezetével, és önmagával kapcsolatosan is. Ennek a munkának természetesen nincs kisebb súlya azért, mert önkéntes, komolyan veszik a szervezetek, és az emberek is, a segítségnyújtás ezen formáját. Az önkénteseknek nem csak folyamatos munkára van lehetőségük, hanem egyszeri alkalmakra is – mint például egy közös szemétszedés a szomszédságban, vagy a játszótér kitakarítása.

Összefogva

Lehet olvasni néha olyanról, vagy hallani történeteket, amelyben az érintettek elmesélik, hogy milyen hihetetlen dolog történt velük. Amikor nem hitték, de megtörtént a közösségi összefogás, és például egy felhívásra jelentkeztek többen, és kifestették a házat közösen. Amikor az emberek nem arra használják az energiájukat, hogy a másikat a földbe tiporják, hanem megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel nem csak a társuk, hanem a környezetük és önmaguk életét is jobbá tudják tenni. Pontosan ezt jelenti az a szó, önkéntesen. Mert aki segít és beleteszi szívét-lelkét a munkájába, azt többszörösen visszakapja hála és elismerés formájában. Nem pénzben mérhető munka ez, hanem saját valutával rendelkezik: a szeretettel.

 

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK