=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Babonák bűvöletében: vajon miért hiszünk bennük?
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 09. 14:51

timthumb.jpg

 Fekete macska, kéményseprő, összetört tükör, négylevelű lóhere, lencse, kiborult só, létra, péntek 13: néhány főszereplő a babonák világából. Miért szisszenünk fel, ha átmegy előttünk egy fekete macska és miért kerüljük el messziről a 13-as számot?

 A „babona” kifejezés nyelvemlékeink tanúsága szerint a varázs, bűbáj, bálványimádás és eretnekség szókkal rokon – olvasható a Pallas Nagylexikonban. Ez is mutatja, mennyire megfoghatatlan és sokszínű fogalomról beszélünk. 

A legnagyobb misztérium talán a 13-as számot lengi körül. Sok helyen (főleg az Egyesült Államokban) a hotelekben és irodaházakban kihagyták a 13. emeletet, számos kórházban nincs 13-as kórterem. A mágikus szám hatásának tudták be azt is, hogy meghiúsult az Apollo 13 délután 13 óra 13 perces kilövése. Ráadásul a 39-es állványról indították volna útjára, ami 3x13. Európában is akadnak híres történetek a babonákkal kapcsolatban. Az angol királynő 1965-ben nyugat-németországi látogatása során az eredetileg 13-as indulási vágányt rögtön 12-esre cserélték.


A szerencsétlenségtől való félelem és a babona a gazdaságra is hatással van. Egy 1978-as amerikai felmérés szerint a 13-ai napok akár egymilliárd dolláros kárt, veszteséget is okozhatnak. Ilyenkor nem vásárolnak, kereskednek olyan szívesen, és sokkal kevesebben váltanak jegyet vonatra, repülőre. A számot körüllengő félelem eredete feltehetően a Bibliához köthető. Az utolsó vacsorán Jézus volt a 13. az apostolai körében, s hamarosan meg is halt. A péntek 13 így tehát duplán bajt jelent, hiszen Jézus keresztrefeszítése is pénteken történt. 

A komoly vezetőket, politikusokat sem kerüli el a hiedelmek fenyegetése. „Napóleon és Franklin Delano Roosevelt híresek voltak arról (is), hogy semmi pénzért sem vacsoráztak volna tizenharmadmagukkal. Roosevelt pl. mindig kéznél tartotta az egyik titkárnőjét, hogy ha valaki esetleg az utolsó percben visszamondta a meghívást, vagy hirtelen csapódott a társasághoz, akkor se legyenek pont tizenhárman. Párizsban létezett a quatroziéme [14.] intézménye, melynek révén végszükség esetén bárki rendelhet egy hivatásos tizennegyedik vendéget – tudósít Gyöngyi Annamária. 

Nem tudjuk, mi történt volna, ha az angol királynő a 13-as vágányról indul. Nem tudjuk, mi történne, ha nem ennénk lencsét újévkor, ha nem fognánk meg a gombunkat kéményseprőt látva. Nem tudjuk, van-e köze a házassághoz annak, hogy egy lány az asztal sarkához ül, vagy sem. Feltehetően semmi nem változna, de mégis jó hinni, hogy teszünk valamit személyes szerencsénkért. A babonák és szokások biztonságot nyújtanak. Úgy érezhetjük, hogy kivédtünk valami ránk leselkedő veszélyt, ha nem megyünk át a létra alatt vagy ha egy családi ebédnél megakadályozzuk, hogy kiboruljon a só. 

Mindez egy torzítás eredménye, melyet kontroll illúziónak hív a pszichológia. Azt érezzük, hogy befolyásunk, hatásunk lehet a külső eseményekre. A babonák két teljesen független dolgot kötnek össze. Például ha meg szeretnénk erősíteni egy kedvező állapotot, azt mondjuk: „Minden rendben, de lekopogom!” Ezután egy fából készült tárgyon alulról felfelé hármat kell kopogni – így diktálja a babona szabálya. Hasonló ehhez, hogy ha egy vizsga előtt a kedvenc pulóverünket vesszük fel, jól fogunk szerepelni. 

A cikkben felsorolt példák biztosan mindenkinek ismerősek. Annak ellenére, hogy néha megmosolyogtató, hogy milyen dolgok között próbálunk összefüggést keresni, mégis sokszor gondolkozunk babonásan. Jól esik visszanyúlni a mágikus gondolkodáshoz, és magabiztosabbá tehet, hogy valamivel elkerülhetjük a bajt, magunkhoz vonzhatjuk a szerencsét. Ha egy nehéz helyzet (vizsga, előadás, értekezlet, utazás) előtt a személyes babonánknak szentelünk pár másodpercet, nyugodtabban és határozottabban vághatunk neki a feladatnak. 

Természetesen mint mindenben, a babonás gondolkodásban is fontos a mértéktartás! Néhány kedves szokás még nem hátráltat a mindennapokban, de nem érdemes túlzásba esni, és minden jelenség mögött babonákon gondolkodni. Alapvetően mi magunk tehetünk a legtöbbet saját boldogságunkért és szerencsénkért. A négylevelű lóhere már csak hab a tortán... 

 

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK