=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pollenalergia: Sok hűhó semmiért?
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 08. 13:53

timthumb (11).jpg

 „Korunk népbetegsége” – közlik számos helyen a pollenallergiáról. Nem érezzük túlzásnak, nem kételkedünk a fogalomban, hiszen vagy saját bőrünkön tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket, vagy környezetünkben allergiás valaki. Európában a lakosság 1/3 része szenved a betegségben, és az egyre ijesztőbb jóslatok szerint 2020-ra minden második európai lesz érintett.

 Valóban a XXI. század „járványáról” van szó? Miért válik egy településen az egyik ember beteggé, szomszédja, ismerősei pedig nem? Hogyan enyhíthetők a tünetek? A következő írásban többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ, és az allergia lelki hátterét vizsgáljuk meg.

 
Felgyorsult, és mesterséges anyagokkal teli világunkban könnyen gondolhatnánk, hogy a múlt századok lakosai nem ismerték az allergiás megbetegedéseket. Együtt éltek a természettel, hajnaltól estig kint dolgoztak a földeken. Tévedés azonban, hogy az allergia új jelenség, nem csak korunk emberének okoz nehézségeket.
 
A legelső szénanáthás, akiről tudunk, feltehetően a görög Hippiász volt. Kr. e. 490-ben ő vezette a perzsa flottát, célja az Athén fölötti uralom visszaszerzése volt. Feljegyezték, hogy partraszálláskor a növények közelében olyan erős köhögés és tüsszögés fogta el, hogy a meglazult foga kirepült a szájából. A XVI. századig kellett azonban várni, hogy észrevegyék, bizonyos életmódbeli szabályok betartásával sok testi tünet javulni kezd. Az „allergia” szó csak 1906-ban került be a köztudatba egy osztrák gyermekgyógyásztól, Clemens von Pirquet-től. „A szervezet szöveteinek specifikus, szerzett, megváltozott képessége valamilyen anyaggal szembeni reakcióban” – adta meg a definíciót az orvos.
 
Sokan a genetikát teszik felelőssé azért, hogy egyes személyek betegek lesznek, másoknál semmi nem változik. Természetesen nem hanyagolható el az öröklődés fontossága.Ha egy gyermek szülei nem allergiásak, csupán 15% esélye van arra, hogy ő maga beteggé válik. Ha mindkét szülő allergiás, ez az arány 50-80 %-ra nő.A pollenallergiának azonban lelki háttere, pszichés okai is vannak, ezért nevezhetjük pszichoszomatikus betegségnek is. E felfogás szerint a test és lélek elválaszthatatlan egymástól, és a testi tünetek mögött lelki egyensúlyvesztés áll.
 
Az ismert író, Rüdiger Dahlke egyenesen autoagressziónak nevezi az allergiát, azaz a beteg önmaga ellen irányuló támadásával teszi egyenlővé. Az ilyen jellegű agressziónak számos formája létezik, gondoljunk csak a körömrágásra, hajtépésre. A személy fegyverként használja saját fogait, kezeit, és árt magának. Tágabb értelemben a pollenallergiánál is hasonló a folyamat, de nincs ennyire nyilvánvaló, fizikai jele a bántásnak. Fegyvereit olyan ellenfelek ellen termeli, akik maguktól sosem támadnának. Az allergiás személy saját egészségét teszi kockára azért, hogy legfőbb ellenségeit, a virágporokat legyőzze. Mindennapjait megkeserítő tünetei, az orrfolyás, folytonos tüsszögés, köhögés számos kellemetlenséget okoznak
 
A külföldi és a magyar szakirodalomban is megtalálható az a vélemény, hogy az allergia a fóbiás jelenségekhez hasonlítható. Az immunrendszer szinte „pánikba esik”, és a személy a saját testében okoz károkat egy nem létező veszéllyel harcolva. Annyi bizonyos, hogy egyáltalán nem történik támadás, így ellenállni, vagy védekezni sem lenne szükséges. A pollenek békés szándékú, egészséges anyagok, ám az allergiások a legszörnyűbb szándékokat vetítik a virágporokra. Lehetséges, hogy inkább saját tudattalan motívumaikról van szó. Az allergia harci mivoltát a vele való bánásmód és a média is erősíti. Amint beköszönt a szénanátha ideje, kora tavasztól késő őszig minden időjárás jelentés előtt haditudósításhoz hasonló pollenjelentés érkezik. Tájékoztatják az allergiásokat a pollenáramlatok mozgásáról és a pollenkoncentráció erősségéről. Aki teheti, olyankor elkerüli a veszélyesnek ítélt régiókat.
 
A szervezet az allergénnel, mint szimbólummal harcol, nem az anyag a lényeges. Az allergének jelentése a legtágabb értelemben a kosz. Az ellenük való hadakozás tehát tulajdonképpen a tisztátalanság, értéktelenség elleni küzdelem. Szűkítve a kört eljuthatunk a pollenek értelmezéséhez is. A szálló virágpor szimbolikus jelentése egyenesen következik a feladatából. A pollen szimbolikus jelentése a termékenység, szerelem, szexualitás. Elsőre nem tűnik kézenfekvőnek a rokonság az előbb említett „kosz” szimbólummal, de arról lehet szó, hogy az allergiás személyek a nemiséget és a megtermékenyítést lelkük mélyén ijesztőnek és tisztátalannak gondolják.
 
Sajnos betegségek mindannyiunk életében előfordulnak. Többféleképpen foghatjuk fel rossz egészségi állapotunkat, így az allergiát is. Ellenségként, nyereségként, veszteségként vagy büntetésként gondolhatunk a tünetekre.
 
Az ellenséges bánásmód a szóhasználatban, „szlogenekben” is megjelenik, például: Az allergia legyőzhető! , Meg kell erősíteni a szervezetet! Sokan nyereségként is használhatják, itt az úgynevezett betegségelőny jelenik meg. A környezet sajnálata, örökös „hogy vagy?, jobban vagy?” kérdései ezt az oldalt támogatják. Az allergiás személyek felmentést érezhetnek a kellemetlen tüneteik miatt. Veszteségként és büntetésként élheti meg az allergiát, aki sokat jár társaságba, de a nyári pollenáradat miatt több szabadtéri programot kénytelen lemondani. Hogyan lehet kellemesebb a betegek közérzete? Milyen módszerekkel vethetnek véget a tüsszögési, köhögési rohamoknak, örökös orrfújásnak, szemviszketésnek?
 
A hagyományos módszer a gyógyszeres kezelés, az orvosok diagnózist állítanak fel, s ezután felírják a megfelelőnek vélt szert. Ennek enyhébb és alternatív gyógymódok felé mutató iránya a homeopátiás orvoslás. Elve, hogy „hasonlót a hasonlóval” kell kezelni, így a gyógyhatású készítmények egy-egy pollen kivonatát tartalmazzák kis dózisban. Érdemes a tünetek várható megjelenése előtt elkezdeni a kúrát, így előzetesen felkészíthetjük a szervezetet. Minthogy egyre többen vallják, hogy pszichés okai is vannak az allergiának, lelki terápiák is rendelkezésre állnak. Ma a hipnózis technikájával is gyógyítható a betegség. Fontos azonban különbséget tenni a módszerek között. A köztudatban élő kép általában az úgynevezett autoriter hipnózisról szól, mikor a páciens különböző parancsokat hajt végre. Ez a kezelés már vesztett népszerűségéből, s az allergia esetében sem ezt kell használni.
 
Milton Erickson az Egyesült Államokban kidolgozta az indirekt hipnózist, eltérve a korábbi, utasításokat adó formától. Itt a kliens már meglévő képességeit, véleményét, hiedelmeit tekintik alapnak, s ezek feltárása a cél. Olyan cselekvésekből építkeznek, amiket már jól tud a páciens (a legegyszerűbb példa a biciklizés).Dr. Bíró Gyula klinikai szakpszichológus, hipnoterapeuta felhívja a figyelmet, hogy csak a pszichés eredetű allergiák (ilyen a pollenallergia is) esetében lehet hatékony a hipnózis.
 
A gyógyszerérzékenység például nem kezelhető így. Fontos szempont, hogy mikor alakult ki az allergia. Ha csecsemőkorban vagy egészen kisgyermekként jelentkeztek valakinél a tünetek, akkor szinte kizárt, hogy pszichés eredetről van szó. A felnőttkori allergia kialakulása azonban gyakran valamilyen válsághoz köthető. „Például valamely személyét ért valamilyen (akár fizikai, akár szellemi) méltánytalan támadáshoz. Az ebben érintett személy a frusztráció okozta szorongásait a szervezetét érő külső hatásokra (pollenre, porra stb.) testálja át. Ha a terapeuta hipnózisban megkérdezi az allergiás betegtől, hogy vajon szubjektíve milyennek látja, képzeli el a tüneteket okozó pollenszemcséket, akkor igen sokszor antropomorf[emberi tulajdonságokkal felruházott] válaszokat kapunk” – tudósít tapasztalatairól a szakember.
 
A pollenallergiát megszüntetni kívánó hipnoterápia célja, hogy a kliens ismerje meg saját frusztrációit, és tanulja meg ezeket tudatosan szabályozni. Ha ez sikerül, olyan érzelmi viszonyba tud kerülni az őt „támadó” virágporokkal, mint a nem allergiás személyek. Nagyon fontos, hogy ha ezt a módszert választja valaki, győződjön meg a terapeuta szakképzettségéről! Csak klinikai szakpszichológus vagy orvos tarthat hipnózist, ne bízzuk magunkat a megrendelhető DVD-kre, CD-kre, amik a módszer otthoni kipróbálására buzdítanak! Mindenkinek személyre szabott szövegekkel érdemes dolgoznia, amit csak egy hozzáértő szakember tud megfelelően összeállítani.
 
Az allergia tehát egy diszharmonikus állapot jelzője a szervezetben. Ha úgy érezzük, hogy valami nem a megszokott rendben zajlik a szervezetünkben, érdemes visszagondolnunk az elmúlt időszak történéseire. Mi okozhatta a testi tüneteket? „A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott” – tartja egy bölcs kínai szólás. Ha már megjelent bármiféle zavar, sokkal nehezebb helyreállítani, mint ha megtartottuk volna az egyensúlyt.Testünk és lelkünk karbantartásával sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük (vagy akár teljesen kizárjuk) az allergiás betegség esélyét.

 

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK