=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Elengedjem szórakozni?
BÖRCSÖK GYÖNGYI
BÖRCSÖK GYÖNGYI
- 2017. 03. 09. 15:02

timthumb.jpg

 Szülők ezreinek járhat a fejében a kérdés, hogy mit lehet tenni ezekben a napokban? Három fiatal lány vesztette életét egy szórakozóhelyen. A félelem és a féltés benne van a levegőben. Amikor  útnak engedjük a csemetéket lélegzetvisszafojtva várjuk, hogy mikor jön haza, mi történt vele. Azonban beszámolók helyett lehet, hogy csak egy jól irányzott „semmi különös”-ben lesz részünk. Hogy merjük így elengedni tizenéves gyermekünket.

 Ebben a bizonytalan kérdésben egyetlen biztos válasz van:  nem kifizetődő a drákói szigor („már pedig mostantól sehova sem mehetsz el”), sem pedig a ráhagyó („azt csinálsz amit akarsz”) hozzáállás. Képzeljünk el egy megvadult csikót, akit szűk karámba próbálnak hajtani, biztosan megvadul és tör zúz maga körül, mert ki szeretne törni. Vagy egy másikat, akit szabadon eresztenek a prérin, nem ismeri a veszélyeket, ki van szolgáltatva a zord természetnek. Mindnyájan egyetérthetünk abban, hogy annak a csikónak van szerencséje, akinek megfelelő méretű karámja van. Ahogy nő, a karám is nő vele, de ha messzire szaladna mégis van, ami megállítsa. A tizenéveseknek ugyanúgy szükségük van a megfelelő keretekre és szabadságra is. 

 
Minden tizenéves egyik fő fejlődési feladata függetlenségének kivívása, megtapasztalása testi és lelki értelemben véve is. Megerősíthetjük szabadság érzését azzal, hogy egyenrangú félként meghallgatjuk elképzeléséit, terveit. Sok fiatal nincs tisztában a városi élet valós veszélyeivel, még nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal a várható eseményekről.  Képzeljük el közösen, hogy mi minden történhet, ő maga hogyan oldaná meg a helyzetet? Nemrégiben beszélgettem egy tizennégy éves fiúval, akit nagyon megdorgáltak, mert dohányzott a barátaival. Megpróbálták a fejébe verni, hogy mennyire ártalmas az egészségre, hogy sokba kerül miközben a szülő maga is dohányzott. Mi történt ezek után? Csak azért is rágyújtott. A prédikálás, kritizálás, faggatás csak hátráltathatja a hatékony beszélgetést. Hasonló helyzetben előnyösebb lehet az értő figyelem, türelmet és megértést sugárzó hangvétel és a példamutatás. 
 
Elkerülhetetlen, hogy egy olyan családban, ahol tini él megjelenjenek a feszültségek.  A család eddig megszokott szabályok szerint működött, amiből már ki szeretne törni. Szabályok, korlátok szükségesek, de nem jelenti azt, hogy azok megváltoztathatatlanok. Könnyebben betarthatóvá válnak azok a szabályok, amelyeket közösen határozunk meg a gyerekekkel. Például közösen meg lehet beszélni, hogy mikorra érjen haza, mivel járhat, ha nem tartja be. A szülőknek is megnyugtató lehet, ha tudjuk, hogy egyszerre többen mennek el, azzal a kifejezett kéréssel, hogy vigyázzanak egymásra. Pontosan meg lehet beszélni, hogy merre szeretnének menni, hogyan szeretnének hazaérni. Elmondhatjuk, hogy hogyan érzünk a bulizással kapcsolatban, őszintén megoszthatjuk gondolatainkat, érzéseinket. Ezzel példával is szolgálhatunk, hogy hogyan kell átbeszélni problémákat és a tini kipróbálhatja milyen felnőttesen megoldást keresni. Kétségtelen, hogy igen nehéz döntés. A címben megfogalmazott kérdést a fenti gondolatmenet után inkább így tenném fel: Mit gondolsz, elengedjelek?  

 

A blogbejegyzést BÖRCSÖK GYÖNGYI pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK