=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az ajtók záródnak, kérem vigyázzanak! – a kapuzárási pánikról
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 15:56

kanapé.jpg

 A világ kapui szélesre tárultak a fejlett kultúrákban élő emberek számára, a lehetőségek végtelen száma hol vonzón, hol nyomasztón tárul elénk. Egyre nehezebben hozunk döntéseket, hiszen úgy érezzük, hogy minden választással számos lehetőséget elveszítünk.

 Régen feledésbe merült, hogy az emberi élet minden szakaszának megvannak a maga élményei, amelyekre nyitott, valamint feladatai és beavatásai, amelyeken túl kell esnie ahhoz, hogy erős és egészséges felnőtt váljon belőle. A multikultúra mindent összezavar, arra buzdítva a benne élőket, hogy minden életszakaszukban kizárólag az élvezetekkel és a szórakozással törődjenek. Így az egymást követő időszakok nem tudnak egymásra épülni, hiszen tulajdonképpen egyenértékűek, nem vezetnek végig fejlődési útvonalon. Nem csoda, hogy egy ilyen élet második harmadának vége felé gyomorszorongató érzések lepnek meg bennünket.

Minek szól a kapuzárási pánik?

Mit hagytam ki eddig? Minek a pótlására nem lesz már időm életem végéig? Milyen élményektől zár majd el az öregedés? Mi lesz a következménye annak, ha fizikailag/szellemileg/érzelmileg/testileg lelassulok, csökkennek a kapacitásaim?

A kapuzárási pánikos szájából leggyakrabban elhangzó, a fejében a leggyakrabban dörömbölő mondat a következő: Nem halhatok meg/öregedhetek meg/válhatok impotenssé/gubózhatok be amíg nem döntöttem meg ezt a nőt vagy férfit/vettem meg vagy vezettem ezt a kocsit/utaztam el ide/próbáltam ki ezt vagy azt/éltem át az igazi szerelmet stb..

Hogyan előzzük meg a kapuzárási pánikot?

Azok számára, akiknek az átélt élmények elsősorban arra valóak, hogy formálják a személyiségüket, az életük időszakai egymásra épülnek, így nem termelődik bennük hiányérzet, ha egyik szakaszból a másikba lépnek. Ha egész életünkben figyelünk arra, hogy minél mélyebben megismerhessük saját magunkat, felfedjük érdeklődési köreinket, igényeinket, kíváncsiságunkat, akkor bőven lesz időnk azoknak az élményeknek utána menni, amelyeket ezek az ismeretek felvetnek.

Az önismereten alapuló önazonosság hozzásegít ahhoz, hogy mindig utánajárjunk annak ami érdekel és ne görgessünk magunk előtt még meg nem történt, de mindenképpen „átélendő” dolgokat. Persze a bakancslista felállítása más dolog, de jó, ha azt is idejében összegyűjtjük és a megvalósításnak sem pánikszerűen az utolsó pillanatban állunk neki.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK