=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

9 kő a munkamánia felé vezető úton
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:10

sárga.png

 A munkamánia kialakulásának okai között találhatunk öröklött hajlamot (függő személyiség), szocializációs és környezeti (családi és társadalmi) tényezőket is. Természetesen minden konkrét esetben teljesen egyedi a kiváltó okok mintázata, ezért ha fennáll a gyanúja ennek a szenvedélybetegségnek, mihamarabb keressünk fel egy szakembert!

 9 hajlamosító tényező, amely munkamániához vezethet

1. Ha a szülőktől azt a mintát láttuk, hogy a számukra nehezebben megfogható életterületek problémái (családi gondok, szociális konfliktusok, az érzelmi életben való bizonytalanság vagy sikertelenség stb.) elől a munkába temetkeztek.

2. Ha sivár vagy problémás családi környezetben nőttünk fel és kezdetben minden örömünk forrása a hivatásunk lett.

3. Ha rendkívüli elhivatottságot érzünk a választott szakmánk iránt, és a környezet (iskola, munkahely) is arra presszionál, hogy minden energiánkat a munkába fektessük.

4. Ha olyan szakmát választottunk, amely rendkívüli alázatot és önfeláldozást kíván. (Például egy szülészorvos a munkaidejétől függetlenül bármikor riasztható.)

5. Ha évekig küzdünk azzal, hogy megfelelően osszuk be az időnket az életünk különböző területei között, majd idővel észrevétlenül feladjuk ezt a harcot.

6. Ha óriási csalódás vagy törés ér az életünk munkán kívüli területein (halálozás, válás, csalódás, attrocitás stb.). A munkamánia egyfajta menekülésként is felfogható a korai szakaszban.

7. Egyes személyiségtípusok szintén hajlamosítanak a munkamánia kialakulására: a szervilis típus, akinek szüksége van arra, hogy megmondják mit csináljon, az ilyen élethelyzetekben keresi saját értékessége megfogalmazódását, az agilis ember minden újabb munkalehetőséget kihívásnak él meg, amelynek nem bír ellenállni, a beforduló alkat a társadalmi kapcsolatai elől menekül a munkába stb..

8. Ha olyan társadalmi közegben élünk, amely jutalmazza ezt az életmódot, illetve az ennek alapját képező értékrendet. Sajnos a piacgazdaság tipikusan ilyen, hiszen a folyamatos fogyasztáshoz egyre több jövedelem kell, míg a fogyasztási cikkeket meg is kell termelni.

9. Akinek az önértékelése gyenge lábakon áll, az a családi értékrend által hordozott prioritások szerint választja ki az elismerés és szeretet forrásait. Ha a családban a munka, emberfeletti erőkifejtések állnak az értékrend élén, a felcseperedő ifjú is itt fogja keresni saját értéke megteremtésének lehetőségeit.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK