=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Hétköznapi drogjaink: a munkamánia
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:11

kezekfej.jpg

 Napjaink rohanó világa, a végtelen számú választási lehetőség, az értékek degradálódása és a helyettesíthetőség térnyerése nem kedvez a munkavállalóknak. A gazdasági válság beköszöntével évekkel ezelőtt elindult egy folyamat, amelynek eredményeként akinek van munkahelye, az egyre többet és többet dolgozik ugyanazért (vagy kicsivel magasabb) fizetésért, aki pedig „szabadúszó”, az teljesen kiszolgáltatottá vált a munkaerőpiacon.

 A mindennapi betevő megkereséséért cserébe minden olyan dolgot feladni kényszerülünk, amely a korábbi időszakokban szent volt: az esték nyugalmát, a hétvégi pihenést, a szabadidő birtoklását és önálló beosztását. Óriási a nyomás mindenkin, hogy bebizonyítsa mennyire különleges, miközben a tömegtermelés és multikultúra világában gyakorlatilag százan várakoznak mindenki pozíciójára.

Ebben a környezetben természetes, hogy a workaholizmusnak (és nem workalkoholizmusnak, ahogy sok helyen olvashatjuk!) is nevezett munkamánia virágzik. A sokat dolgozó, saját energiáit felélő, óriási nyomás alatt élő és idejét beosztani képtelen emberekre számos pszichés probléma (kiégés, munkamánia, pszichés gyökerű megbetegedések, depresszió stb.) várhat, ugyanakkor azt meg kell jegyeznünk, hogy az akut tünetek és a krónikus pszichés megbetegedések között mindig érdemes különbséget tenni.

A pszichés problémák esetében általában – hacsak nincsen szó nagyon szélsőséges tünetekről – nagyon nehéz meghúzni azt a határt, amelyen túl már egyértelműen betegségről van szó. Nézzük, melyek a munkamánia jellemzői!

Hogyan ismerjük fel a munkamániát?

A munkamánia komoly szenvedélybetegség, amely a drogokhoz hasonló függőséget okoz. A tőle szenvedő ember egy idő után már képtelen bármi másban örömét lelni a munkáján kívül, sőt minden visszajelzést (önigazolást, elismerést) onnan vár. A munka, illetve a hivatással kapcsolatos események és információk háttérbe szorítják az ember életének minden más területét, így elsorvadnak az emberi kapcsolatai, elhanyagolja a családját, a társadalmi szerepeit.

A munkamánia az agilitásból vagy kényszerből végzett túlterheltség vállalásától abban különbözik, hogy az előbbi nem okoz örömet, sőt, ahogy fokozódik, egyre nagyobb az egyén lelkifurdalása, kényelmetlenség-érzése, hogy nem tud még többet elvállalni/elvégezni.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK