=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Meg kell-e védenünk a gyermeket az ijesztő meséktől?
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:12

feketemese.jpg

 Ha felnőtt fejjel végigolvassuk azokat a meseklasszikusokat, amelyeket nekünk olvastak gyermekkorunkban, gyakran előfordul, hogy megrémülünk azok véres jeleneteitől, túlzó büntetéseitől, érthetetlenül brutális fordulataitól.

 A felnőtt, aki először vesz a kezébe mesekönyvet azzal, a céllal, hogy saját gyermeke számára felolvasson belőle, sokszor kényelmetlenül érzi magát, és persze a kérdés is felmerül benne: nem kellene-e a kicsit megóvni attól, hogy ilyen zsengén a brutalitással szembesüljön?

Boldizsár Ildikó mesekutatót úton-útfélen megkérdezik ebben a témában, hiszen ki ismerné jobban a gyermekek és a mesék viszonyát, mint ő. Ildikó kitartóan kiáll a véleménye mellett: nem kell, sőt nem szabad a gyerekekkel ezen a területen „finomkodnunk”, hiszen a népmesékben tapasztalható brutalitás nem öncélú, hanem pontosan arról szól, hogy a főhős a legreménytelenebb helyzetből is képes kikeveredni és győzedelmeskedni a mese végén.

Az igazság az, hogy a gyermekeket nem megvédeni kell a külső világtól, hanem lassan, fokozatosan és az életkoruknak megfelelő eszközökkel megtanítani arra, hogy szembe tudjanak nézni az őket érő dolgokkal. Erre szolgálnak eszközként a népmesék, amelyek szimbólumok révén szinte minden élethelyzetet tartalmaznak, amelybe felnőtt korában kerülhet az ember.

Bruno Bettelheim meglátása szerint a mesék egyenesen a gyermekek „lelki anyagcseréjében” kapnak szerepet. A felnőttek gyakran megfeledkeznek arról, hogy a gyermek – kiszolgáltatottsága és a felnőttekre való ráutaltsága révén – rengeteg feszültséget őrizget a kis lelkében, számos konfliktus, düh és hiányérzet dúl benne. Ezek kiengedésének, feldolgozásának egyik eszköze a mese, illetve a benne búvópatakként fellelhető agresszió. A mesék kiutat mutatnak lelki, érzelmi és fizikai szinten is a szorult helyzetekből, így hallgatásuk megnyugvást hoz a gyermeki lélek háborgására.

Természetesen nem szabad elfelejtkezni arról, hogy ez kizárólag a népmesékre, illetve magasan képzett írók tollából születő, nagy gonddal megírt történetekre igaz, az amerikai tucattermelés öncélúan agresszív termékei igenis romboló hatással bírhatnak a gyermek lelkére-érzelmeire, erősítve a benne levő bizonytalanságot és indulatokat.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK