=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

5+1 tanács a „hiperaktív” gyerek neveléséhez 2.
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:13

hinta.jpg

 4. Csökkentsd le a környezeti ingerek számát! (folytatás)


Szigorúan szabj határt azoknak az elfoglaltságoknak is, amelyek túlstimuláló hatással bírhatnak: számítógépes játékok, tévénézés, olyan megmozdulások, ahol sok ember van jelen stb..

5. Tápláld körültekintően!

Köztudott, hogy vannak olyan táplálékok – pl. a cukor – amelyek nagy mennyiségben fogyasztva „felpörgetik” a gyerekeket, méghozzá azáltal, hogy könnyen-gyorsan elérhető energiaforrást biztosítanak. Igen ám, de amikor újra leesik a vér cukorszintje, a gyermek gyorsan „összezuhan”, azaz nem csak elfárad, hanem az alacsony vér-glükózszint minden tünetét is produkálja: gyengeség, fáradtság, nyűgösség, esetleg szédülés. 

A megfigyelések szerint a finomított szénhidrátok (pl. finomított fehér liszt) fogyasztása is hozzájárul a hiperaktív viselkedés kialakulásához. Kerülendő az egyoldalú táplálkozás, hiszen a kialakuló hiánytünetek rossz közérzetet, fáradékonyságot okozhatnak, továbbá ludasak lehetnek az immunrendszer megrendülésében is.

Fontos, hogy változatos, sok friss ételt tartalmazó étrendet állítsunk össze a kis örökmozgónak és tanítsuk meg arra, hogy rendszeresen egyen, elkerülve ezzel a vércukorszint ugrándozását és ezzel a hangulata változékonyságát.

+1. Az agresszió minden formáját kerüld!

Természetes, hogy a gyermeknevelés során a szülőnek nagyon igyekeznie kell, nehogy a türelmetlenség és agresszió megjelenjen a gyermekkel szemben tanúsított viselkedésében. A hiperaktívnak nevezett, egyébként teljesen normális, ugyanakkor rendkívül aktív, nyitott és érdeklődő gyermekek érzelmileg gyakran nagyon érzékenyek. Éppen ezért az ő esetükben hatványozottan érvényes ez a szabály. Könnyen lehet, hogy olyan dolgokkal is megbántjuk őket, amelyekről nem is gondolnánk, ezért, hogy a gyermek biztonságérzetét megőrizzük, mindig figyeljünk oda a szavainkra és gesztusainkra.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK