=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mégis mi az a pszichodráma?
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:15

pszichodráma.jpg

 A hatvanas években, amikor a nagyközönségben felébredt az igény arra, hogy a lelki elakadásaikon és problémáikon túl a belső útjárásban, saját maguk megismerésében is segítséget kapjanak, hirtelen nagyon kiszélesedett a pszichológiai eszközök száma.

 Felismerték a csoportokban rejlő lehetőségeket, amelyek a személyes ülésekhez képest gazdagíthatják a pszichés fejlődés menetét és eredményeit is. A személyiségfejlesztő csoportok, attól függően, hogy milyen módszert alkalmaznak, többfélék lehetnek: pszichodráma, csoportanalízis, táncterápia stb..

A pszichodráma módszere a cselekvés hatásain alapul. A cselekvő ember a cselekvés közben átélt érzelmeken és tapasztalásokon keresztül eljut a belátásig, felismerései révén képes integrálni az őt ért élményeket és érzelmeket. A pszichodráma révén a helyzet, az összefüggések és hozzájuk kapcsolódó érzelmek tudatosíthatóak, és ez önkéntelenül elindítja a feldolgozási folyamatokat.

A pszichodráma ötlete először Jacob L. Moreno amerikai pszichiáter, szociológus fejéből pattant ki, ő terápiás módszernek szánta. Már egyetemi hallgató korában is dolgozott gyermekekkel, akikkel közösen meséket játszottak el. Később felnőttek számára szervezett ún. rögtönzött színházat, amely szintén a kreativitás és spontaneitás szerepét igyekezett felhasználni a pszichés gyógyítás keretein belül. Hazánkban a módszer elterjedése Mérei Ferencnek köszönhető, aki a '70-es évektől kezdve alkalmazta, majd '76-tól már az itthoni képzést is megszervezte és vezette.

A pszichodráma jelentősége nem csak az, hogy felszínre hoz és tudatosít bizonyos megéléseket, hanem az is, hogy mindezt egy csoporton belül teszi, amelynek megvannak a maga kapcsolódásai és viszonyai, így élményeinket képes társas közegbe helyezni, a gyógyulásunk pedig számos lelki (kognitív és emocionális, verbális és preverbális) szinten történhet egyszerre.

A pszichodráma napjainkban elismert terápiás és személyiségfejlesztő módszer, amelynek van egyéni terápiás változata is (monodráma).

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK