=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mobbing vagy nem mobbing, ez itt a kérdés...
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:18

ujjak.jpg

 Minden munkahely – függetlenül attól, hogy egy multinacionális cég óriás irodája vagy egy startup cég aprócska lakása, esetleg valahol a kettő között – emberek közössége. Gyakori, hogy erről a munkaadó megfeledkezik, és azt gondolja, hogy a munkakörök, munkahelyi szabályok, szolgálati utak kialakításával az ő felelősségi köre véget is ért. Sajnos ez többnyire nem így van, különösen napjainkban nem, amikor a gazdasági válság tovább rontotta a munkavállalók helyzetét.

 A válság bő négy éve alatt munkahelyek tízezrei szűntek meg. Van ahol a teljes cég feloszlott vagy beolvadt, van ahol a dolgozók száma csökkent drasztikusan. Az elbocsájtottak a korábbiaknál sokkal rosszabb kondíciókkal állhattak neki munkát keresni, akinek pedig megmaradt a munkahelye, a szokásosnál is sokkal jobban kezdhette félteni azt. Mindkét élethelyzet kedvez a munkatársak közötti feszültségek növekedésének, és így a klikkesedésnek, valamint a kiközösítésnek, azaz szakszóval a munkahelyi mobbingnak.

Ha valakit úgy ítélnek meg a munkatársai, hogy valamely okból nem való közéjük, nagyon könnyen felkerülhet a kiközösítés szekerére. A folyamatot – például az amerikai katonás filmekből – jól ismerjük, és még ha nem is minden esetben kell ilyen szélsőségekre számítanunk, elhihetjük, hogy akit mobbing tárgyául pécéztek ki, nincs könnyű helyzetben. 

Gyakori az is, hogy a folyamat nem tudatos, és csak hosszú hónapok, esetleg évek alatt körvonalazódik a probléma. Ha belépünk az ajtón elhallgatnak a munkatársaink, furcsa mód bizonyos hírek nem jutnak el hozzánk, a céges bulikon valahogy mindig azon vesszük észre magunkat, hogy egyedül álldogálunk egy sarokban... és ezek csak az első jelei annak, hogy légüres tér keletkezett körülöttünk. 

A szakirodalom azt nevezi mobbingnak, ha egy munkavállaló a kollégái és/vagy a főnökei részéről folyamatosan vagy ismételten hátrányos megkülönböztetésnek, támadásoknak van kitéve, törekvéseit és javaslatait megvétózzák, munkáját ok nélkül kritizálják, a munkahelyi közösségből kirekesztik. A mobbing általában pszichés eredetű nyomást generál, és a legrosszabb tulajdonsága az, hogy mivel igazságtalan, így általában kivédhetetlen is.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK