=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Miért kell a szülésélményt feldolgozni?
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:24

anyababa.jpg

 Napjainkban egyre nagyobb divattá válnak a lelki munka és a különféle területeken szervezett lelki oldást-előrelépést jelentő foglalkozások. Ennek az az oka, hogy lassan kezdünk rájönni: a testi és lelki megbetegedéseink egyik legfontosabb oka, hogy elfelejtjük feldolgozni az élményeinket. Legyenek jók vagy rosszak, gyorsan tovább lépünk vagy elsodor az élet, és csak évekkel vagy évtizedekkel később jövünk rá, hogy valami visszatart, valami szúr, valami esetleg akadályozza az emberi kapcsolatainkat.

 Tipikusan ilyen feldolgozandó élmény a szülés, amely a legtöbb nőnek életre szóló 
emlékeket ad. Felkavaró és nagy jelentőségű esemény ez, igazi beavatás, amely után már soha többet nem leszünk ugyanazok mint előtte. Sokan azt gondolják, hogy ezen az aktuson „csak túl kell esni”, „kit érdekel az a pár óra”, „csak pottyanjon ki az a gyerek és legyünk itthon” és többet már nem számít, pedig az utóbbi idők kutatásai bizonyítják: sajnos nem így van.

A szülés mélységesen felkavaró esemény az édesanyának, amely ráadásul egyszerre két idősíkon zajlik. Az érzékeny női lélek egyszerre éli át gyermeke születését és éli meg saját születését is. Ott kavarognak benne mindkettővel kapcsolatosan a minden esetben mélyen érintő érzelmek, amely szinte pattanásig feszíti lelke húrjait. Óriási lelki erő kell ahhoz hogy ezt végig éljük és egyszerre integráljuk a két sík eseményeit. Ha ezen felül a szülés problémás vagy az anyát valamilyen trauma éri (a legkevesebb, hogy hüvelyi szülés helyett császár lesz, de ennél sokkal súlyosabb élmények is előfordulhatnak sajnos), az események feldolgozásában rövidzárlat állhat be, amelyen az anya nagyon nehezen jut túl segítség nélkül.

A feldolgozatlan szülésélmény poszttraumás szindrómát, gyermekágyi depressziót okozhat, hosszú távon meghatározza az anya-gyermek kapcsolatot, kihat a szoptatás minőségére is. Nem beszélve a testi traumákról, amelyek elfogadása és begyógyítása külön erőfeszítéseket igényel és szintén, akár évekig tarthat. Ezek következményei is kihatnak az anya érzelmi kapcsolataira, többek között a párjával való összhangra és a szülői szerepvállalás zökkenőmentességére is.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK