=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Milyen az elég jó szülő?
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:25

sárga2.jpg

 A kifejezés atyja, Donald Woods Winnicott bőven a XXI. század gyermeke volt, mégis megközelítései, az általa alkotott fogalmak csak mostanában kezdenek beszivárogni hazánkba. A brit gyermekorvos, gyermekpszichiáter, pszichoanalitikus és szociológus sok területen megváltoztatta a gyermekneveléssel kapcsolatos elképzeléseket, a szülőkkel kapcsolatos elvárásokat, valamint a gyermekkorban gyökerező személyiségzavarok mibenlétét és hatásmechanizmusát. Az „elég jó”-ság fogalma azonban csak később, Bruno Bettelheim munkássága alapján érkezett el hozzánk, aki „Az elég jó szülő” címen megjelent könyvében tovább boncolgatja ezt a témát.

 Elég jó, nem elég jó

Nem az utóbbi évek eredménye, hogy a különféle pszichoanalitikai irányzatok eltérően állnak a gyermeknevelés megfelelő feltételeihez, illetve más forrásból származtatják a gyermekkorban gyökerező személyiségzavarokat. Vannak olyan hangadók, akik szerint katonás rend szükséges, mert a gyermeknek az a megnyugtató, miután kisebb-nagyobb sírdogálás után beletörődött. Mások szerint a rendszernek kisebb a jelentősége, a gyermek igényeinek megfigyelése és az ezekre való rugalmas reagálás a fontos. 

Az utóbbiak közé tartozik Winnicott, aki megalkotta az elég jó környezet, elég jó szülő fogalmát. Az „elég jó” melléknév itt arra utal, hogy nem kell a szülőnek tökéletesnek lennie, megugorhatatlan mércéket állítania maga (és a gyermek) elé, és a csillagokat lehoznia az égből, pusztán tisztában kell lennie azzal, hogy a gyermek fejlődéséhez milyen paraméterek biztosítása szükséges. Az elég jó anyaság feltétele a gondoskodási készség, aki aktívan reagál a babán megfigyelhető változásokra, ezzel támogatva annak természetes folyamatait.

Abban az esetben, ha az anyai gondoskodás nem elég jó, a csecsemő kénytelen lesz védekezésre fordítani az energiáit, sérülékeny lelkivilága ennek megfelelően rendeződik át, majd nem sokkal később viselkedésében is fellelhetjük a mentális torzulások ás megbetegedések jeleit. 

Az „elég jó szülő” kifejezés szülők millióinak szívéről gördített le mázsás súlyokat. Az osztrák származású gyermekpszichológus és író, Bettelheim, csak egy picivel élt később kollégájánál. Bár életpályája utólag eléggé vitatott, mégis rengetegen állítják, elég jó szülőségükhöz nagyon sokat adott hozzá ennek a kiváló tudósnak a könyve. Elméletének lényege igen egyszerű: ne szakkönyvből tanuljanak nevelni, hanem hallgassanak a szívükre. Az elég jó szülő nem művelt vagy képzett, hanem adaptív és érzékeny, és a legfontosabb: az a végtelen szeretet mozgatja, amelyet a gyermeke iránt érez.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK